Stoppad koranbrännare ville hindra Nato-ansökan
Syftet med den koranbränning utanför Turkiets ambassad som polismyndigheten vägrade tillstånd var att hindra Sveriges ansökan till Nato. Men nu hävdar kulturföreningen Apallarkerna ordförande Chris Makoundoul som stod bakom ansökan att man aldrig hade tänkt att bränna någon koran.
– Vi tänkte inte bränna Koranen utan lämna över den, obränd, till Turkiets ambassadör som en gåva till president Erdogan tillsammans med polisens tillstånd att bränna Koranen, säger han till SVT.
På onsdagen beslutade Polismyndigheten i Stockholm om att avslå en ansökan om allmän sammankomst för att bränna en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm. Polisen hänvisar i sitt beslut till den ökade risken för terrordåd mot Sverige.
Läs även: Bildt kritiserar polisen för tillåten koranbränning: ”Vi har gränser för yttrandefriheten i Sverige”
Bakom ansökan om att bränna koranen står kulturföreningen Apallarkerna, och föreningens ordförande Chris Makoundoul sade till tidningen Syre innan avslaget att syftet med koranbränningen var att lägga ytterligare hinder i vägen för Sveriges ansökan till Nato.
– Det enda sättet att få stopp för det här är att Turkiet säger nej. Och Erdogan säger att så länge Sverige fortsätter att tillåta koranbränningar så kommer de inte släppa in oss, sade Makoundoul till tidningen.
När det gäller ilskan från många muslimer mot koranbränningar sade Makoundoul att ”det är lite kluvet”.
– Vi har inte något emot någon religion egentligen. Det är synd att man ska behöva göra sig ovän med människor som man inte har något otalt med. Men det här är det enda sättet.
Efter att polismyndigheten avslagit ansökan säger Makoundoul till SVT att man aldrig avsåg att bränna koranen under den allmänna sammankomsten.
– Vi tänkte inte bränna Koranen utan lämna över den, obränd, till Turkiets ambassadör som en gåva till president Erdogan tillsammans med polisens tillstånd att bränna Koranen, säger han.
– Eftersom Erdogan sagt att han inte släpper in Sverige i Nato så länge det är tillåtet att bränna koranen så tänkte vi att det skulle vara nog genom att visa att det fortfarande är tillåtet, tillägger Makoundoul.
Polisens beslut att vägra tillstånd till koranbränningen har kritiserats av bland andra yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.
– Den grundläggande demonstrationsrätten och rätten att kritisera religioner får vi inte börja tumma på, med hänvisning till att någon kolerisk herre i nere i Turkiet tycker att det här är olämpligt, eller att det finns terrorister någonstans i Afrika som ogillar det här, säger Funcke till TV4.
Läs även: Koranbränning stoppades i Finland – inte lagligt enligt polisen
Läs även: Stenevi försvarar koranbränning: ”Måste stå upp för yttrandefriheten”