Koranbränning stoppades i Finland – inte lagligt enligt polisen

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 1 feb 2023 2023-02-01
E-post 0

Det blev ramaskri i Turkiet och flera andra delar av den islamiska världen efter att Rasmus Paludan bränt en koran utanför den turkiska ambassaden i Stockholm. I grannlandet Finland är Paludans återkommande stunt emellertid inte tillåtet, och där har polisen stoppat honom från att genomföra en demonstration.

– Vi kontaktade arrangören av demonstrationen och berättade att det här inte är lagligt i Finland, säger Heikki Porola, överkommissarie hos Helsingforspolisen, till Yle.

Yle rapporterar att koranbränningen i fråga var tänkt att gå av stapeln förra veckan under en demonstration mot Finlands Natoansökan.

Demonstrationen ägde rum som planerat, men någon brinnande koran fick åskådarna inte bevittna. Paludans planerade aktion stoppades med hänvisning till lagen om brott mot trosfrid.

Enligt Porola brukar polisen i Finland på förhand diskutera med arrangörerna till olika demonstrationer för att säkerställa att de inte bryter mot några lagar.

– Det är väldigt vanligt att vi kontaktar arrangören av demonstrationen i förväg så att arrangemanget genomförs i enlighet med lagen, säger Porola.

Ungern: ”En oacceptabel handling”

Efter koranbränningen vid Turkiets ambassad har kritiken varit hård mot Sverige från den turkiska regimen. Även Ungern, som heller inte har godkänt Sveriges Natoansökan, är kritiska till aktionen och statsminister Ulf Kristerssons svar att demonstrationer likt Paludans tillhör yttrandefriheten.

– Som kristen och katolik måste jag säga att brännandet av en annan religions heliga bok är en oacceptabel handling, säger Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto på en pressträff med sin turkiske dito Mevlut Cavusoglu, enligt AP.

– Att påstå att brännandet av en helig bok är en del av yttrandefriheten är ren och skär dumhet, tillägger Szijjarto och menar att Sverige borde agera annorlunda ifall de vill ha Turkiets stöd.

Vidare säger Szijjarto att Ungern har för avsikt att godkänna både Sveriges och Finlands Natoansökan, men att de inte tänker försöka påverka Turkiet i deras val.

Läs även: Kristersson fördömer Paludan: ”Djupt respektlös handling”

Läs även: Jomshof om Turkiets reaktion: ”Blir de upprörda, så elda hundra till”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag