Stor besvikelse efter nedbrunnen julbock i Gävle

Besvikelsen är stor i sociala medier. Foto: Marcus Lagerroos / Facebook
  • Måndag 28 Nov 2016 2016-11-28
E-post 237

GÄVLE Flera medier rapporterar att bocken i Gävle brann ner under söndagen. Nu är besvikelsen stor i sociala medier och Henrik Johansson från Avesta är extra ledsen. ”MEN JÄVLA RÖVHATTAR JAG SKULLE JU FÅ SE BOCKEN FÖR FÖRSTA GÅNGEN IMORGON”, skriver en upprörd Henrik på sin Facebooksida.

Under söndagen invigdes årets nybyggda julbock i Gävle och det var lite speciell händelse. Det är nämligen 50-årsjubileum för den berömda bocken. Men glädjen blev inte långvarig, bara några timmar senare vid 23-tiden stod bocken övertänd och kunde inte räddas av räddningstjänsten.

Enligt Aftonbladet, som talat med polisen, misstänker polisen inte helt oväntat att branden är anlagd. Bocken misstänks ha antänts genom en brandbomb som ska ha kastats från en restaurang i närheten.

– Det är väldigt, väldigt tråkigt och respektlöst för alla människor som tycker att det här är en väldigt fin symbol. I år var den extra fin med en fluga istället för en rosett eftersom den fyllde 50 år, säger Margaretha Wedin, Centerpartiets kommunalråd i Gävle, till Aftonbladet.

Stor besvikelse i sociala medier

Nyheten tas emot med bestörtning i sociala medier. En av dom som är extra upprörd är Henrik Johansson från Avesta. Han arbetar till vardags med sitt bloggprojekt ”Interasistmen”, men under måndagen var planerna att åka till Gävle för att titta på julbocken.

”MEN JÄVLA RÖVHATTAR JAG SKULLE JU FÅ SE BOCKEN FÖR FÖRSTA GÅNGEN IMORGON!”, skriver en ledsen Henrik.

Även på Twitter är flera människor besvikna över att bocken brann ner i Gävle.

Men andra gläds åt bockens öde

Att julbocken i Gävle sätts i lågor är långt ifrån första gången. Det har i praktiken kommit att bli en tradition att någon, eller några, försöker tända eld på bocken under juletid. För att förebygga nya brandattacker har bocken tidigare byggts med impregnerat material som ska vara brandbeständigt, men det har inte heller hjälpt.

Och i sociala medier förefaller det även finnas de som gläds åt bockens korta, men varma, öde.

Andra twittrare är mer förvånade över att det gick så snabbt för bocken att brännas ned. Vanligtvis får den stå åtminstone några dagar innan någon går till attack.

Ytterligare en person ser det positiva i att bocken än en gång brann ner. Den traditionsenliga händelsen bidrar att ge Gävle en oerhörd PR både i Sverige men även utomlands.

Är det rätt eller fel att bränna bocken?
728 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag