Stor oro för att SD gynnas av attacken: ”Jag orkar inte”

Nu växer oron för att SD kommer växa.
  • Lördag 8 apr 2017 2017-04-08
E-post 6732

STOCKHOLM ”Något av det läskigaste med dådet är att SD förmodligen kommer öka massor efter det här”, skriver en orolig twittrare. Efter gårdagens förmodade terrordåd är rädslan nu mycket stor över att Sverigedemokraterna kommer att gynnas i opinionen.

Samtidigt som polis arbetar intensivt med att utreda gårdagens förmodade terrordåd växer oron i Sverige för att dådet kan få politiska konsekvenser. Flera personer uttrycker djup oro över att dådet kommer gynna Sverigedemokraterna i opinionen, ett parti som länge i kraftiga ordalag varnat för både terror och islamister.

”Något av det läskigaste med dådet är att SD förmodligen kommer öka massor efter det här”, skriver en orolig person på Twitter.

En 39-årig man greps av polis sent på fredagskvällen och uppgifter i medier gör gällande att han visat sympatier med terrorstaten IS. Mannen ska vara medborgare i Uzbekistan. Polisen lyckades hitta honom genom tips från allmänheten som såg honom på ett pendeltåg men även senare när han var på en bensinmack i Märsta. En polispatrull som fanns i närheten kunde snabbt åka fram och omhänderta mannen, berättar Aftonbladet.

Tidningen skriver att mannen ska ha erkänt dådet på plats i samband med polisingripandet. Han ska ha haft glassplitter på sina kläder och bar på en rånarluva. Dessutom stämde kläderna överens med det signalement som polisen tidigare hade gått ut med. Mannen ska ha talat med poliserna på en blandning mellan ryska och svenska.

Uppgifterna talar för att dådet är motiverat av islamism, en fråga som länge varit mycket känslig i Sverige. Nu sprids en oro i sociala medier för att terrordådet kommer gynna Sverigedemokraterna. Nyheter Idag har samlat ett axplock av reaktioner från sociala medier.

https://twitter.com/ddaniellaas/status/850463755725152258

https://twitter.com/FilanderM3/status/850461239755108354

https://twitter.com/MarinaEvelonn/status/850405646688276481

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag