Storbråk mellan Magda Gad och Anna Hedenmo (SVT): ”Sprider en helt falsk uppgift”

Bild: Magnus Bergström/CC BY 3.0/Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Måndag 6 dec 2021 2021-12-06
E-post

Ett storbråk har brutit ut mellan Expressen-journalisten Magda Gad och Anna Hedenmo, programledare för SVT:s ”Min sanning”, som Gad gästade på söndagen. Enligt Gad ska Hedenmo ha frågat ut henne om hennes sexuella läggning i en bortklippt del av programmet, men Hedenmo och SVT:s projektledare förnekar att någon sådan fråga har ställts.

Storbråket mellan Magda Gad och Anna Hedenmo började med en tweet där Gad skrev att hon medverkat i ”Min Sanning”, men att programmets titel ”borde ändras, då jag aldrig fick chansen att berätta om mitt liv och det som faktiskt driver mig”.

Därefter hävdar Gad att Hedenmo ska ha frågat ut henne om hennes sexuella läggning. ”Som tur var har någon klokare människa på @svt klippt bort den frågan. Men att den ställdes borde leda till en intern diskussion inom SVT om vad som görs med skattebetalarnas pengar” skriver Gad.

Läs även: ”Filip & Fredrik” hånar krigsreportern Magda Gads rapportering från slaget mot Islamiska staten

Men enligt Anna Hedenmo så stämmer det inte att hon frågade Gad om hennes sexuella läggning.

”På förekommen anledning: Jag har INTE frågat Magda Gad om hennes sexuella läggning. Frågan existerar varken i oredigerat eller redigerat skick. Hon minns fel” skriver Hedenmo i en tweet.

Till Aftonbladet säger Hedenmo att Gad ”sprider en helt falsk uppgift”.

– Det är fullkomlig osanning, när hon säger att jag frågade henne om hur hon definierar sig sexuellt. Det har jag absolut inte gjort. Varken i redigerat eller oredigerat skick. Den frågan existerade inte i den här intervjun, säger Hedenmo.

Även Carin Ahlqvist, projektledare på samhällsavdelningen på SVT, förnekar uppgiften att Hedenmo ska ha frågat Gad om hennes sexuella läggning.

”Denna fråga har aldrig ställts. Vi ställde frågor om Magda Gads tid som reporter på tidningen QX. Hon berättade då att den här perioden var betydelsefull för henne eftersom hon tyckte att detta var viktiga frågor att bevaka under den här tiden i Sverige. Och att hon lärde sig mycket om människor i utsatta positioner, som hon har tagit med sig i sitt fortsatta arbete som reporter. Men någon fråga om sexuell läggning hos vår gäst har inte ställts” skriver Ahlqvist till TT.

Men Gad står på sig, och anklagar Hedenmo för att peka ut henne som lögnare. ”Att Hedenmo förnekar att hon frågat om detta två gånger är mycket allvarligare än att hon ställde frågorna. Ansvarig utgivare för Min sanning behöver ta sig en titt på detta. Det är verkligen inte professionellt att förneka att man ställt frågor och peka ut gästen som lögnare” skriver Gad på Twitter.

Läs även: Magda Gad svarar på Filip och Fredriks påhopp: ”De vill att jag ska skjutas i huvudet”

Läs även: Magda Gad coronahyllar Greta Thunberg: ”Århundradets profet”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag