Storbråk mellan tiggare – ”Känsligt om någon försöker ta platsen”

Tiggare i gamla stan, Stockholm. Foto: Albin Lindstedt/Nyheter Idag
  • Fredag 17 okt 2014 2014-10-17
E-post

STOCKHOLM På fredagsförmiddagen drabbade ett antal tiggare samman utanför en bank. Bråket handlade om vem som skulle få sitta på platsen. – Klart man inte vill att någon ska ta ens plats, säger Anna Silver från föreningen HEM.

Det var strax före 10.20 på fredagen som polisen fick larm om att fem tiggare hamnat i bråk utanför en bank vid Sankt Eriksplan i Stockholm. När polisen kom till platsen uppdagades att bråket uppstått på grund av rivalitet om platsen. Man konstaterade också om att det också handlade om ett personrån och en anmälan skrevs av polisen.

Tidigare i veckan uppstod ett bråk mellan bulgariska tiggare utanför Willys stormarknad i Gävle. Då misshandlade en 18-årig kvinna en kvinna i 32-årsåldern. När polisen kom till platsen kunde man konstatera att 18-åringen hade över 50 000 kronor instoppade i behån. Kvinnan greps för misshandel och för övergrepp i rättssak efter att hon uppges ha hotat 32-åringen om denna gjorde en anmälan.

Den 15 oktober tillkallades polisen när åtta tiggare bråkade med varandra vid centralstationen i Lund. Då misshandlades en person så att blodvite uppstod och ambulans tillkallades.

”Bråk förekommer”

Nyheter Idag har pratat med Anna Silver, som är engagerad i föreningen HEM, för hemlösa EU-migranter, och som är en av dem som hjälper tiggande migranter i lägren i Högdalen söder om Stockholm. Hon bekräftar att bråk mellan tiggare förekommer.

– Och det kan man ju förstå. Det gäller att hitta en plats och har man den. Då är det känsligt om någon kommer och försöker ta den. Om man nu hittat sin plats är det klart man inte vill att någon annan ska ta den, säger hon.

Däremot hävdar hon att det är ovanligt.

– Det har mest rört människor som inte känner varandra. Det har inte spårat ur, försäkrar Anna Silver.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag