Storbråk om Trump i GOP — Går republikanerna mot en partisprängning?

Donald Trump orsakar bråk i republikanernas led -- republikansk tidningsjätte tar avstånd Foto: Wikipedia
  • Torsdag 3 mar 2016 2016-03-03
E-post 60

USA Ledaren i det republikanskvänliga flaggskeppet Washington Post går i dag ut i en ursinnig attack mot Donald Trump och hans anhängare. Detta med anledning av att partiets talman inte tar avstånd från den kontroversielle presidentkandidaten, då talmannen i ett uttalande förklarar att han kommer ge sitt stöd till Trump i händelse av en nominering.

Ledarsticket anklagar det republikanska ledarskapet för att inte våga bryta med Donald Trump. Washington Post menar att den kontroversiella presidentkandidaten är auktoritär och ett ”hot mot den amerikanska demokratin”, och att han alltsedan presidentkampanjens början spelat på väljarnas fördomar och hat för att få röster.

Ledarredaktionen kräver att republikanska partiets talman Paul D Ryan, och hela den republikanska ledningen med honom, förkastar Trump, och skriver att det är olyckligt att en brytning inte skett tidigare. Trump har för närvarande ledningen bland de republikanska presidentkandidaterna i de primärval som pågår för fullt — han vann stort över motståndaren Ted Cruz under ”super-tisdagen” tidigare i veckan, då val hölls i 15 delstater och territorier.

Tar inte avstånd från Ku Klux Klan

Washington Post medger att talmannen Paul D Ryan förvisso tagit avstånd från Trumps obenägenhet att förkasta Ku Klux Klan i samband med att den före detta klanledaren David Duke talat väl om honom — vilket blev en stor snackis på nyhetsredaktioner och i sociala medier. Men samtidigt menar de att det inte på något sätt är tillräckligt utan att ett totalt avståndstagande krävs.

”Tyvärr har de flesta i ledningen hos GOP visat sig vara ovilliga att ta detta moraliska steg”, skriver tidningen.

Ledarredaktionen ser det till och med som ett bättre alternativ att republikanska partiet går under än att partiet för fram Trump som sin presidentkandidat.

”Till skillnad från vad många republikaner tycks tro är inte Hillary Clinton farligare än Mr. Trump. Ingen kampanj är värd den moraliska skamfläck som det skulle innebära att omfamna honom. På landets bekostnad är inget parti värt att behålla”, skriver Washington Post på ledarplats.

GOP är republikanernas smeknamn på det egna partiet, en förkortning av Grand Old Party.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag