Storbråk på asylboende i Flen – två män gripna

  • Lördag 9 aug 2014 2014-08-09
E-post

FLEN Under fredagskvällen uppstod ett stort bråk på asylboendet Loftet, med misshandel och knivskärning som följd. –Bråket pågick i flera omgångar, säger polisen.

Det var under fredagskvällen polisen fick larm om ett stort bråk med många inblandade utanför asylboendet Loftet i Flen.

-När vi först kom till platsen träffade vi på en kille som var så berusad och stökig att det fanns fog för att omhänderta honom. Men vi hade inte mer än kört iväg så blossade bråket upp igen, berättar Jocke Andersson, polisens ledningscentral, för Nyheter idag.

Misshandel och knivskärning

-Det var fullt med folk inblandade, jag har svårt att uppskatta hur många det var. Men när vi kom tillbaka var det en kille som hade misshandlat en man, och ytterligare en kille som knivskurit någon. Som mest hade vi fyra patrullbilar pkus hundar på platsen.

Mannen som misstänktes för misshandel kunde gripas direkt, men den som misstänktes för knivskärningen avvek från platsen.

-Vi försökte spåra honom med hund men vi kunde inte lämna platsen eftersom bråket hela tiden pågick, förklarar Jocke Andersson.

Senare på natten träffades den misstänkte på av Securitasvakter och kunde gripas. Båda männen – 24 och 19 år gamla – ska förhöras under lördagen.

Hade ni någon kontakt med personalen på Loftet under tiden som bråket pågick?

-Nej, det hade vi inte. Jag vet inte riktigt varför men med tanke på att Securitas var på plats är det tänkbart att de inte har någon personal anställd på kvällar och nätter utan att Securitas sköter om den biten då, säger Jocke Andersson.

Elie Chammas, som äger Loftet, säger till Nyheter idag att han inte vet något om hur bråket uppstod eller vilka somvar inblandade.

-Jag har ingen aning om vad som har hänt. Jag äger Loftet men jag har ett annat företag som är inkopplat och driver verksamheten, säger han.

-Vi har ett kontrakt med migrationsverket om tillfälligt asylboende. Den som är driftschef och ansvarig för verksamheten heter Stefan Carlsson.

Hur många boende har ni?

-Det varierar, folk kommer och går. Men just nu har vi 119 gäster, säger Elie Chammar.

Flens kommun har länge försökt stänga flyktingförläggningen på Loftet, eftersom man anser att det är olämpligt som permanentbostad. Så sent som i juli i år avslogs kommunens ansökan och verksamhetschefen Stefan Carlsson uttryckte då lättad över att få arbetsro, rapporterade Sveriges Radio P4 Sörmland.

”Inte förvånad”

Stefan Carlsson säger nu till Nyheter idag att han inte är förvånad över det inträffade.

-Bråket har legat och grott länge, det här var väntat. Vi har 116 bra människor här och tre rötägg. Vi har bett Migrationsverket i tre veckors tid att de ska förflytta de här tre personerna men det har inte hänt något, säger han.

Varför har Migrationsverket inte agerat?

-De har det inte lätt de heller, det ser ju ut så här överallt i hela landet. Det finns rötägg på alla asylboenden. Och sen när alkohol och droger kommer in i bilden så kan det ju spåra ur.

Han betonar att alkohol och droger är strikt förbjudet på boendet men att gästerna ändå nyttjar det.

-De är ju vuxna människor, de köper väl det som alla andra.

Brukar de vara påverkade på boendet?

-Ja det är klart att det har hänt. Det är väl ingen som sett dem injicera eller ta tabletter men man märker ju på deras beteende att de är drogade, säger Stefan Carlsson som tillägger att man haft kontakt med polisen om detta men att polisen inte kunnat göra något eftersom det inte funnits några konkreta bevis.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag