Storbrand rasar i trästad: ”Det som brinner är Eksjös hjärta”

Hela trästaden riskeras att ödeläggas. Foto: Läsarbild
  • Söndag 16 aug 2015 2015-08-16
E-post 75

EKSJÖ En kvinna har bekräftats död i en storbrand som rasar i centrala Eksjö och en hel trästad riskerar att ödeläggas. Totalt arbetar ett 60-tal brandmän med att begränsa förstörelsen. – Man har tömt hela länet på brandmän. Risken är att hela trästadsdelen brinner ner. Så pass illa är det, säger Lasse Johansson, presstalesman vid polisen i Jönköpings län till Aftonbladet.

Tidigt på söndagsmorgonen fick räddningstjänsten larm om en brand i centrala Eksjö och under förmiddagen stod det klart att en ung kvinna mist livet med anledning av branden. Branden är så pass omfattande att polisen har utlyst en ”särskild händelse”.

”Särskilda händelser går utöver Polisens dagliga verksamhet och är så allvarliga eller omfattande att Polisen måste fördela om sina resurser enligt särskilda rutiner”, står att läsa som förklaring på sajten krisinformation.

Polisen har upprättat en särskild stad som enbart arbetar med branden och personal från räddningstjänsten har tillkallats från flera håll i Jönköpings län. Totalt ska ett 60-tal brandmän arbeta med att släcka branden och minska spridningen i den gamla trästaden. På polisens hemsida står att läsa att ungefär 200 personer har evakuerats med anledning av branden och myndigheterna uppmanar alla som befinner sig i området att stänga fönster, dörrar och ventilation.

– Man har tömt hela länet på brandmän. Risken är att hela trästadsdelen brinner ner. Så pass illa är det, säger Lasse Johansson, presstalesman vid polisen i Jönköpings län till Aftonbladet.

”Folk står och gråter, de är förtvivlade”

Nyheter Idag har talat med Ulf Svensson, boende i Eksjö, som befinner sig på platsen i närheten av trästaden. Han berättar över telefon att det är mycket människor som samlats utanför polisens avspärrningar för att följa räddningstjänstens arbete med att bekämpa branden.

– Det är bedrövade människor, folk som tycker det är sorgligt. Äldre människor framför allt som gråter. Det är fullt med folk här överallt, säger Svensson till Nyheter Idag.

Ulf Svensson har befunnit sig i närheten av branden sedan åttatiden på morgonen och när Nyheter Idag når honom över telefon befinner han sig i kyrkan som håller öppet och fungerar som en samlingsplats. Där inne spelas Celine Dions låt från filmen Titanic, ”My heart will go on”, berättar han.

– Det som brinner, det är Eksjös hjärta, säger han.

Nyheter Idag kommer följa händelseutvecklingen under dagen. På Eksjö kommuns hemsida står att ett informationsmöte för allmänheten kommer hållas klockan 14 i kyrkan vid Stora torget.

Nedan ser du en video från platsen där Ulf Svensson berättar vad som händer

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag