Storbritannien: Assange utan internet och RT utan bankkonto

Assange (t.v) och Simonyan (t.h). Foto: Wikimedia Commons samt RT.com
  • Tisdag 18 okt 2016 2016-10-18
E-post 284

STORBRITANNIEN På samma dag meddelar Wikileaks att Julian Assange har fått sin internetuppkoppling avskuren på Ecuadors ambassad i London samtidigt som den ryska statliga tevekanalen RT meddelar att deras brittiska bankkonton är frusna. I sociala medier spekuleras nu i att myndigheter försöker stoppa nya mejl-läckor som avslöjar presidentkandidaten Hillary Clinton.

På måndagen meddelade Wikileaks på Twitter att Julian Assange har fått sin internetuppkoppling avskuren. Wikileaks menar att internetuppkopplingen avbrutits med avsikt och att en statlig aktör ligger bakom. Samtidigt har Wikileaks publicerat tusentals besvärande mejl kopplade till presidentkandidaten Hillary Clinton.

”Julian Assange’s internetuppkoppling har skurits av med avsikt, av en stat. Vi har aktiverat lämpliga beredskapsplaner”, skriver Wikileaks på Twitter.

Assange befinner sig sedan flera år på Ecuadors ambassad i London där han sökt asyl. Där lever han i praktiken under förhållanden som kan jämföras med en slags husarrest. Bakgrunden är att Sverige försökt få honom utlämnad, anklagad för en påstådd våldtäkt.

I ett reportage från Uppdrag Granskning som nyligen sändes förklarar Assange att han inte vill lämna ambassaden och åka till Sverige då han ser en uppenbar risk för att utlämnas till USA – ett land som aktivt försöker hindra Assange från att publicera fler mejl och andra dokument som rör Hillary Clinton.

RT fick banktjänster indragna

Men det är inte bara Assange som mött problem i Storbritannien under måndagen. Den ryska statliga tevekanalen RT, som har ett kontor i London, meddelar under måndagen att de har fått sina banktjänster hos Royal Bank of Scotland utan förklaring.

”Våra bankkonton i Storbritannien är blockerade. Samtliga konton. ’Beslutet är inte föremål för omprövning’. Länge leve yttrandefriheten!”, twittrar RTs chefredaktör Margarita Simonyan.

Senare under måndagen rapporterar RT själva att banken möjligen har backat något och är beredd att diskutera saken. Vad som ligger till grund för beslutet om att inte längre tillhandahålla bankkonton åt RT har hittills inte fått någon förklaring.

Spekulationer i sociala medier: Vill tysta kritik mot ”väst”

Att både Assange får sin internetuppkoppling bruten och att RT samma dag får besked om indragna bankkonton har lett till flera spekulationer i sociala medier. Assange spelar en stor och aktiv roll i det pågående valet i USA genom Wikileaks efter att ha publicerat tusentals interna mejl från det demokratiska partiet. USA har anklagat Ryssland för att ha genomför dataintrång och att det på den vägen har kommit Wikileaks tillhanda. Kritiker menar att händelserna är ett led i att stoppa kritik mot ”väst”.

Samtidigt har RT rapporterat ingående om varje ny publicering från Wikileaks av läckta mejl. Flera av mejlen innehåller information som antyder att Hillary Clintons stab ägnar sig åt korruption, men även att de i smyg samarbetar med etablerade medier i USA.

Det finns ingen information som tyder på att händelserna har någon koppling till varandra, men eftersom de bägge inträffar samma dag sprids misstankar i sociala medier att det kan vara påtryckningar från USA som ligger bakom att RT fått bankkonton indragna samt att Assange är utan internetuppkoppling.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag