Danska beslutet: Skickar asylsökande till Afrika

Till höger: Mattias Tesfaye (S). Bilden är ett montage. Foto: FT Bild / Elgaard (CC BY-SA 4.0)
  • Torsdag 3 jun 2021 2021-06-03
E-post

Hela den danska asylprocessen ska flyttas från Europa, enligt ett lagförslag som nu antagits i det danska folketinget. Enligt den nya modellen ska asylansökningar behandlas i länder som Rwanda, där de som får asyl sedan ska bli kvar.
– Därmed får de inte heller en åtkomstbiljett till vårt välfärdssamhälle, säger utlänningsministern Mattias Tesfaye (S).

Under torsdagen antog det danska folketinget en lag som kan innebära att hela den danska asylprocessen flyttas till andra länder utanför Europa, rapporterar Jyllands-posten.

I praktiken gör lagen det möjligt att upprätta mottagningscentra i ett värdland, som finansieras av Danmark. Om den asylsökande beviljas asyl ska den sedan integreras i värdlandet eller flyttas till FN-flyktingläger. Om den asylsökande får avslag på asylansökan ansvarar värdlandet för att genomföra deportationen.

– Därmed kommer en asylansökan som beviljas som utgångspunkt inte längre leda till ett uppehållstillstånd i Danmark och därmed inte heller en åtkomstbiljett till vårt välfärdssamhälle, sade utlännings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S) när förslaget debatterades i folketinget i maj, enligt Hufvudstadsbladet.

Tesfaye menar att förslaget skulle bryta incitament till att överhuvudtaget söka sig till Danmark.

– Det finns ju en orsak till att de inte stannar i Rumänien och söker asyl, utan att de fortsätter mot Tyskland, Danmark, Österrike, Nederländerna, Sverige, Norge och andra länder med mer välutbyggda välfärdssystem, sade han.

Läs ävenDanska förslaget: Mindre bidrag till invandrare som inte vill studera eller arbeta

Ännu finns inget färdigt avtal med något värdland, men regeringen är sedan tidigare överens med Rwanda om att ingå ett sådant, enligt danska TV2. Danmark och Rwanda samarbetar sedan tidigare kring stöd till flyktingar i närområdet.

Lagen antogs av den socialdemokratiska regeringen med stöd från liberala Venstre och ett antal mindre högerpartier.

Läs även: Liberalernas danska systerparti: Icke-västlig muslimsk invandring har skadat mer än gynnat Danmark

Ett nytt asylsystem

Lagen utgör ett första steg i den danska S-regeringens planer där asylmottagande i Danmark helt upphör. Istället ska Danmark ta emot kvotflyktingar och se till att det finns hjälp på plats.

– Det är ett nytt asylsystem som ska bidra till att färre söker asyl i Danmark, att färre flyktingar och migranter drunknar i Medelhavet och att färre människor utsätts för övergrepp på migrationsrutterna, sade Tesfaye i folketinget enligt Hufvudstadsbladet.

Förslaget kritiseras av både FN och EU och avvisas helt av EU-kommissionären och tidigare svenska ministern Ylva Johansson, enligt Jyllands-posten.

Läs även: Ylva Johansson: EU hade varit mycket fattigare utan invandring

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag