Norska S öppnar för att skicka asylsökande till Afrika

Foto: Pixabay
  • Tisdag 29 jun 2021 2021-06-29
E-post 11131

NORGE Socialdemokratiska Arbeiderpartiet i Norge öppnar för att skicka asylsökande till asylmottagningar utanför Europa. Det rapporterar nyhetsbyrån NTB med hänvisning till en låst artikel i Dagens Næringsliv.

I Danmark har en lag röstats igenom som innebär att landets asylprocess kan flyttas från Europa. Danskarna vill upprätta mottagningscentra i exempelvis Rwanda där asylsökande ska få sin ansökan behandlad.

Läs mer: Danska beslutet: Skickar asylsökande till Afrika

Liksom sina kamrater i Danmark har de norska socialdemokraterna nu öppnat för att skicka asylsökande till mottagningar i Afrika, men bara om personen redan har varit i landet i fråga.

– Vår utgångspunkt är att vi också önskar tredjelandssamarbete för att få slut på dödsresorna över Medelhavet, säger Masud Gharahkhani, Arbeiderpartiets invandringspolitiske talesman, till Dagens Næringsliv.

– Men vi måste hitta lösningar som är praktiskt möjliga och i linje med våra internationella förpliktelser. Jag tror att debatten är lite annorlunda mellan oss och danskarna i detta, säger han.

Gharahkhani betonar att det kan finnas individuella omständigheter som innebär att migranter inte kan skickas till ett tredjeland.

– Om det inte är säkert nog att skicka vederbörande till tredje land så vill vi inte göra det. Eller om vi inte har avtal med landet du har rest igenom. Då vill vi behandla ansökan här.

Läs även: Danska ghettoförslaget: Max 30 procent icke-västliga invånare

Läs även: Kvinna döms till fängelse för falska våldtäktsanklagelser

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag