Storbritannien höjer säkerhetsnivån – ”ISIS ett stort hot”

  • Lördag 30 aug 2014 2014-08-30
E-post 0

TERRORISM Den brittiska regeringen har höjt beredskapen för en eventuell terrorattack. – ISIS utgör ett större hot mot vår säkerhet än vi har känt förut, säger premiärminister David Cameron.

Den brittiska inrikesministern Theresa May säger att det i nuläget inte finns några bevis för att en attack är nära förestående, men menar att åtgärden är en följd av terrorgruppen ISIS’ framfart i Irak och Syrien. Hon är särskilt oroad över hotet från de hundratals britter som har gett sig av för att slåss i regionen.

– Ökningen av hotnivån är relaterad till utvecklingen i Syrien och Irak, där terroristgrupper planerar attacker mot väst, sade hon vid en pressträff på fredagen.

Theresa May menar att den internationella terrorismen utgör ett verkligt och allvarligt hot mot Storbritannien.

– Jag vill uppmana allmänheten att vara vaksam och att rapportera alla misstänkta aktiviteter till polisen, sa hon vidare.

Storbritanniens nuvarande beredskapsnivå är den näst högsta av de fem hotnivåer som används av den brittiska regeringen för att bedöma risken för angrepp. Nivån har inte varit så här hög sedan 2011. Beslutet att höja terrornivån gjordes av Joint Terrorism Analysis Centre, som ger råd om säkerhetsfrågor till regeringen.

Premiärminister David Cameron menar att mordet på den amerikanske journalisten James Foley – som påstås ha utförts av en brittisk jihadist – inte får ignoreras av västvärlden.

– ISIS utgör ett större och djupare hot mot vår säkerhet än vi har känt förut, sa David Cameron.

Premiärministern tillkännagav också en ny lagstiftning som påstås göra det lättare att beslagta pass från brittiska medborgare som reser utomlands för att kämpa tillsammans med ISIS.

– Islam är en religion som utövas fredligt och hängivet av miljoner människor. Islamistisk extremism är en giftig politisk ideologi som stöds av en minoritet. Det är mycket viktigt att vi gör denna åtskillnad mellan religion och politisk ideologi, sa David Cameron.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag