Storbritannien inleder Brexit-processen: ”De bästa dagarna ligger framför oss”

Foto: Flickr & faksimil Twitter
  • Onsdag 29 mar 2017 2017-03-29
E-post 345

BRYSSEL Storbritannien inleder den formella processen att lämna Europeiska unionen. – Låt oss inte låtsas som om det är en lyckosam dag, säger EU:s rådsordförande Donald Tusk. – De bästa dagarna ligger framför oss, säger Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Storbritannien har inlett den formella processen att lämna den Europeiska Unionen. I juni 2016 röstade britterna för att lämna EU i det som kom att bli känt som Brexit, nu inleds dess implementering i praktiken genom att Storbritannien åkallar artikel 50 i Lissabonfördraget.

”Efter nio månader har Storbritannien levererat”, twittrar EU:s rådsordförande Donald Tusk.

– Låt oss inte låtsas som om det här är en lyckosam dag – varken sig i Bryssel eller London. I slutändan önskar nästan de flesta européer och nästan hälften av de brittiska väljarna att vi ska stanna ihop, inte glida isär, sa Tusk under dagens presskonferens.

Trots att Tusk inte ville kalla dagen för en lyckosam sådan ville han ändå betona att Brexit lett till någonting positivt, nämligen att det fört övriga EU-länder samman i högre grad än tidigare.

Storbritannien har länge varit en kärnmedlem i den Europeiska Unionen. Landet anslöt sig till EG-samarbetet redan den 1 januari 1973. Idag, 44 år senare, inleds den process som innebär att de blir det första landet att lämna EU.

Utträdesprocessen väntas, enligt Aftonbladet, ta minst två år och kommer sannolikt kantas av hårda förhandlingar mellan Storbritannien och EU.

LÄS ÄVEN: Skottland kräver folkomröstning om självständighet – Igen!

Storbritanniens premiärminister Theresa May sa i ett tal till det brittiska parlamentet att det är en historiskt händelse som inte kan rullas tillbaka.

– Storbritannien lämnar EU. Vi kommer fatta våra egna beslut, våra egna lagar. De bästa dagarna ligger framför oss.

Den brittiska premiärministern var positiv i sitt tal, även om hon också betonade att beslutet att lämna EU innebär konsekvenser.

– Jag vill att Storbritannien tar sig ur den här perioden av förändringar starkare, rättvisare och mer förenade och utåtriktade än någonsin tidigare.

Den socialdemokratiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn oroar sig över den inriktning Brexitprocessen, enligt honom, har tagit. Han kallar den för ansvarslös och skadlig och oroar sig för att Storbritannien ska bli ett lågavlönat skatteparadis.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag