Storbritannien låter IS-barnen stanna kvar i läger

Okänd IS-terrorist och Sajid Javid. Bild: Voice of America/UK Parliament
  • Onsdag 14 aug 2019 2019-08-14
E-post 2145

Storbritannien kommer inte hämta barn till IS-terrorister med brittiskt medborgarskap från fångläger i Syrien. Landets avgående inrikesminister Sajid Javid, som blir finansminister i Boris Johnsons nya regering, menar att man inte ska uppmuntra extremister att ta med sina barn till krigszoner genom att låta dem använda sina barn för att ta sig hem.

Barn till brittiska IS-terrorister som sitter i fångläger i Syrien kommer inte hämtas till Storbritannien, enligt The Sun.

Storbritanniens avgående inrikesminister Sajid Javid tog beslutet, som blev ett av hans sista som inrikesminister i Theresa Mays regering. Den tillträdande premiärministern och toryledaren Boris Johnson har utsett Javid till finansminister.

Frågan blev aktuell efter att den kvinnliga IS-medlemmen Shamima Begum ville återvända till Storbritannien med sitt nyfödda barn.

Brittiska myndigheter tog istället ifrån Begum hennes medborgarskap, och hennes spädbarn dog senare i fånglägret.

Läs även: Nu mister hon sitt brittiska medborgarskap

Labour anklagade regeringen för spädbarnets död, och den internationella hjälporganisationen Rädda barnen sade att barnets död hade kunnat undvikas.

Javid menade emellertid att även om barnets död var en tragedi så låg ansvaret främst på föräldrarna, och att man inte vill uppmuntra extremister att ta med sina barn till krigszoner.

– Jag vill inte att fler barn förs in i krigszoner för att deras föräldrar tror att dom automatiskt kommer att räddas, sade Javid i underhuset.

Brittiska UD har sedan 2011 avrått från vistelser i Syrien, och ger inget konsulärt stöd för brittiska medborgare som trots det befinner sig i landet.

Runt 900 brittiska medborgare anslöt sig till IS terrorstat i Syrien och Irak. Ungefär 400 beräknades ha återvänt till Storbritannien i mars i år. Kring 10 procent har åtalats och 150 brittiska IS-terrorister tros ha dött i strider i Syrien och Irak.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag