Storbritannien och USA spionerade på mobiltelefonägare över hela världen

Myndigheterna kunde övervaka telefonsamtal via simkorten från en viss tillverkare. Foto: Wikipedia Commons
  • Fredag 20 feb 2015 2015-02-20
E-post 68

USA Nya dokument som läckts av ex-spionen Edward Snowden visar att USA och Storbritannien bedrivit signalspaning mot ett stort antal privata mobiltelefonanvändare. – Det är mycket oroande, säger Iréne Krohn hos mobiloperatören Telia.

USA:s och Storbritanniens respektive signalspaningsunderrättelsetjänster, NSA och GCHQ kunde under en kort tid, vid årsskiftet 2009-2010, avlyssna trafik mellan företaget Gemalto och olika mobiloperatörer. Det framgår av en ett dokument som läckts av visselblåsaren Edward Snowden, och som Glenn Greenwalds nättidning The Intercept tagit del av.

Nederländska Gemalto är världens största tillverkare av sim-kort och levererar sina produkter till över 450 mobiltillverkare runt om i världen. Genom att tillskansa sig tillgång till företagets datorer har de båda underrättelsetjänsterna, vars svenska motsvarighet är FRA, kunnat avlyssna trafik och därigenom fått information om de krypteringsnycklar som finns i de sim-kort som företaget säljer till mobiloperatörer.

Hur många krypteringsnycklar som har samlats in är fortfarande okänt. I dokumentet påstås dock att NSA har förmågan att hantera mellan 12 och 22 miljoner nycklar per sekund.

Nycklarna, som kallas för Ki-nycklar, har NSA och GCHQ med största sannolikhet använt för att kunna avlyssna trafiken mellan personers mobiltelefoner.

Topphemlig spionorganisation ligger bakom

En av organisationerna som även jobbat med signalspaningen mot personer med Ki-kort är brittisk-amerikanska Mobile Handset Explotation Team, MHET. En fram tills nu okänd och topphemlig organisation med operatörer från både USA och Storbritannien. Enligt dokumentet så ska MHET även bedrivit underrättelseoperationer mot Ericsson och Nokia.

Även Teliasonera är drabbat, då företaget använder sig av Gemaltos sim-kort.

– Det är mycket oroande och vi kommer att följa upp det här och se om det på något sätt kan kopplas till oss, säger Iréne Krohn, talesperson för Telia, till idg.se.

Avslöjandet om NSA:s och GCHQ:s signalspaning kommer bara dagar efter att ryska datasäkerhetsföretaget Kaspersky Lab påstått sig funnit bevis för att NSA infekterat hårddiskar från flera framstående företag i världen med skadlig kod.

Snowden har inte bara hyllats för att vara en visselblåsare, utan även anklagats för att eventuellt ha hoppat av till Ryssland. Om så skulle vara fallet kan det även förklara varför de båda avslöjandena kommer så tätt inpå varandra.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag