Störig elev lyftes bort av lärare – kan få skadestånd

Genrebild. Foto: Flickr / elinerijpers
  • Fredag 9 aug 2019 2019-08-09
E-post 8091

LIDKÖPING En elev som blockerade en passage på en skola i Lidköping vägrade flytta på sig och blev då bortlyft av en lärare. Nu kräver Barn- och elevombudet, BEO, att kommunen betalar pojken 10 000 kronor i skadestånd för ”kränkningen”.

GT rapporterar att incidenten skedde för drygt ett och ett halvt år sedan. Några högstadieelever på en skola i Lidköping hade då flyttat en soffa så att den blockerade en passage i skolans rasthall. När de ombads flytta på sig vägrade en av eleverna och satt kvar i soffan.

Det var då som en lärare tog tag i eleven och lyfte honom ur soffan. Detta, menar BEO, var kränkande mot eleven och myndigheten vill därför att kommunen ska betala 10 000 kronor i skadestånd till honom. Både tingsrätten och hovrätten har dock valt att avslå kravet och friar kommunen från ansvar.

Hovrätten beskriver lärarens ingripande som en ”proportionerlig åtgärd för att komma tillrätta med en ordningsstörning”, rapporterar GT. Men BEO nöjer sig inte med detta utlåtande utan har valt att överklaga domen till Högsta domstolen. Detta enligt handlingar som Nyhetsbyrån Siren tagit fram.

Nyheter Idag har mejlat BEO med frågor om varför man anser att eleven blev kränkt när det var han som betedde sig illa och läraren valde att ingripa. Flera dagar senare har vi ännu inte fått något svar.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag