Storseger för SD i Hörby – men S vill sitta kvar trots katastrofval

Susanne Meijer i kommunalfullmäktige. Bild: Per Elis Jansson/Perelis.se
  • Tisdag 11 sep 2018 2018-09-11
E-post 407

HÖRBY Trots ett katastrofalt val försöker Socialdemokraterna behålla makten i Hörby kommun, där Sverigedemokraterna fick 35,4 procent. Men Sverigedemokraterna tror på maktskifte.

Sverigedemokraterna vann en jordskredsseger i kommunalvalet i Hörby. Partiet ökade med hela 14,2 procentenheter upp till 35,4 procent, vilket gjorde partiet till kommunens överlägset största. SD fick mer än dubbelt så många röster som det näst största partiet, Socialdemokraterna, som endast fick 14,7 procent.

Socialdemokraterna, som haft makten i kommunen med Susanne Meijer som kommunalråd, tappade hela 10,3 procentenheter. Men trots den stora valförlusten vill Susanne Meijer sitta kvar.

– Vår ordförande Renaldo Tirone har fått i uppdrag att diskutera med andra partier som liksom vi jobbar med humanism och inkludering, sade Meijer till Skånska Dagbladet.

Läs även: Kommunalråd till angrepp mot SD efter att nattvandrare slagits ned och rånats

Sverigedemokraternas ordförande i Hörby, Johan Ohlin, tror emellertid inte att Socialdemokraterna kommer att lyckas behålla makten i kommunen.

– Jag gick in på Skånska Dagbladet och såg att hon tänkte minsann inte avgå, berättar Ohlin för Nyheter Idag. Hon har ju lite dålig kontakt med verkligheten tyvärr. Men hon siktar i alla fall på en koalition mellan S och de fyra borgerliga partierna.

Sverigedemokraterna vill inleda förhandlingar med borgerliga partier

Tre av de borgerliga partierna, KD, L och C, var i koalition med Socialdemokraterna och Miljöpartiet under större delen av mandatperioden, men hoppade av efter en omdiskuterad nedläggning av ett äldreboende. Nu hoppas Meijer även få med sig Moderaterna i en bred koalition som uppnår majoritet i kommunen.

– Jag är ju väldigt skeptisk till att om man inkluderar så brett, över hela det politiska spektrumet, att det verkligen skulle finnas en möjlighet att hålla ihop, säger Ohlin. Speciellt under hennes flagga, i och med att hon är så djupt impopulär. Även bland de tidigare koalitionsmedlemmarna, inom Centern framförallt, som inte vill ha henne.

Istället anser Ohlin att de borgerliga partierna borde diskutera med Sverigedemokraterna.

– Jag pratade med gruppledaren Stefan Borg idag och vi är ju i särklass största parti. Vi leder med 20 procent till nästa parti, så vi har ju en väldigt stark roll. Så nu får väl dom andra partierna smälta valresultatet lite grann och sen kommer processen komma igång.

 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag