Störst press på Ulf Kristersson (M) i kvällens partiledardebatt

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 8 okt 2017 2017-10-08
E-post 117

STOCKHOLM För första gången väntas Ulf Kristersson representera Moderaterna i en partiledardebatt och pressen är stor på honom. ”Kristersson har inte råd att göra bort sig”, lyder rubriken på en analys av Aftonbladets Lena Mellin.

Det har varit en turbulent höst för Moderaterna efter att avgångskrav började riktas mot Anna Kinberg Batra. Men nu står det klart att det är Ulf Kristersson som ska leda partiet i valrörelsen och för första gången ska han representera Moderaterna i en partiledardebatt.

Kristersson är fortfarande en ganska okänd person för svenska folket och med mindre än ett år kvar till valet gäller det att snabbt göra sig ett namn. Flera bedömare pekar på just detta att det är extra stor press på just Kristersson.

En av dem är Aftonbladets politisk kommentator Lena Mellin. I en artikel på Aftonbladet med rubriken ”Kristersson har inte råd att göra bort sig” listar Mellin argumenten om varför Kristerssons prestation är extra viktig.

”Fortfarande håller svenska folket på att bekanta sig med honom och insatsen i kväll kan få avgörande betydelse för hur han uppfattas. Trevlig, långsam, övertygande, rörig? Den som lever får se”, skriver Mellin.

Om han mot förmodagn skulle göra bort sig vore det ödesdigert, menar Mellin när Nyheter Idag talar med henne.

– Då blir det kris, säger Mellin till Nyheter Idag

Tror du det är risk att han gör bort sig?

– Det tror jag inte, han är så pass erfaren.

Men även om Kristersson inte gör bort sig måste han ändå kunna visa på ett bättre alternativ för väljarna än den förra partiledaren Anna Kinberg Batra, annars faller poängen med bytet av partiledare. Den omständigheten tar Mellin fasta på.

”De måste helt enkelt tycka att Kristersson sköter sig bättre än Anna Kinberg Batra skulle gjort. Allt annat vore katastrof, både för Moderaterna och för Ulf Kristersson”, skriver hon.

Partiledardebatten börjar klockan 20 i SVT 2. Nyheter Idag är på plats i tevehuset för att bevaka kvällens debatt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag