Stort pådrag vid knivdrama i Rinkeby

  • Tisdag 12 jan 2016 2016-01-12
E-post

STOCKHOLM En knivbeväpnad man har stängt in sig tillsammans med en annan person i en lägenhet i Stockholmsförorten Rinkeby och ett stort pådrag med polis och ambulans är just nu på plats.

Dramat inleddes kvart över fyra på morgonen då en anmälare slog larm om att en man med kniv befann sig i en trappuppgång i Rinkeby. Den första polispatrullen som kom till platsen blev hotade av mannen.

– Han gjorde någon form av utfall med kniven mot polismännen som kom dit, berättar Stockholmspolisens presstalesman Eva Nilsson.

Därefter gick mannen in i en lägenhet, men polisen är förtegen om huruvida lägenheten är mannens egen eller någon annans. I lägenheten finns dessutom en annan person, men inte heller den personen vill Nilsson säga någonting om.

– Vi går inte ut med några som helst detaljer om varken gärningsmannen eller den som finns i lägenheten, säger hon.

Polisen bedömer det som att det inte rör sig om en gisslansituation och att den person som befinner sig i lägenheten tillsammans med mannen inte är under hot. Varför den andra personen inte tar sig ut ur lägenheten vill Nilsson inte gå in på.

– Det kan ju vara att man har valt att inte göra det också, säger hon.

Nu är högsta prioritet att försöka få ut den person som är i lägenheten tillsammans med den knivbeväpnade mannen och att försöka förhandla sig fram till en fredlig lösning.

– Taktiken är inriktad på att förhandla och se till att han kommer ut till oss. Skulle det på något sätt eskalera i lägenheten så får man omvärdera den taktiken, säger Nilsson.

Ingen uppges än så länge ha kommit till skada i knivdramat.

Uppdatering:

Vid fyratiden meddelade polisen att den person som befann sig i lägenheten tillsammans med mannen, en äldre släkting till denne, var ute ur lägenheten. 40 minuter tidigare hade situationen utvecklats till ett gisslandrama sedan den knivbeväpnade mannen inte tillåt släktingen att lämna bostaden.

En timme senare greps den knivbeväpnade mannen efter att han självmant lämnat lägenheten.

En förundersökning om hot mot tjänsteman samt olaga frihetsberövande har inletts.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag