Stort ras för Moderaterna i ny mätning: ”Vi är verkligen inte ett parti i kris”

M-ledaren Ulf Kristersson. Foto: Flickr
  • Lördag 30 jun 2018 2018-06-30
E-post 1069

STOCKHOLM Moderaterna är de största förlorarna i Aftonbladet/Inizios mätning för juni. Bara 0,1 procentenheter skiljer ner till Sverigedemokraterna. ”Den polariserande debatten om migrationen har gynnat SD och vi är inte opåverkade”, säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer.

Moderaterna kommer till Almedalsveckan, som startar i morgon, med en tung ryggsäck: Partiet tappar stort i Aftonbladet/Inizios junimätning och landar på 20,6 procent. Sverigedemokraterna skuggar och får 20,5 procent.

– Det har varit mycket fokus på SD under den senaste tiden, det är sannolikt avsaknad av Moderaternas synlighet som återspeglar sig i mätningen, säger Inizios analyschef Karin Nelsson till Aftonbladet.

Sedan januari har Moderaterna tappat 4,0 procentenheter, medan stödet för SD har gått upp med 4,9 procentenheter under motsvarande period.

Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare, svarar bestämt nej på frågan om hans parti är i kris.

– Verkligen inte. Det har varit en turbulent vår då SD har växt och S har krympt. Den polariserande debatten om migrationen har gynnat SD och vi är inte opåverkade, säger Strömmer och fortsätter:

– Ju närmare valet vi kommer desto viktigare blir grundläggande frågor som vem som ska styra landet. Och det är vi bäst lämpade för eftersom vi har anpassat vår politik till verkligheten och har lösning för de problem som finns.

”Tufft läge i opinionen”

Socialdemokraterna fortsätter att tappa väljare. I undersökningen får partiet 23,9 procent, vilket är lägre än under Håkan Juholts dagar.

– Det är klart att det är ett tufft läge i opinionen där vi har gått ner, men vi har också i ett antal mätningar sett att det har stannat av, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S) som medger att hon känner sig oroad över utvecklingen.

– Det är klart att jag blir orolig när jag ser att Sverigedemokraterna går fram och att Moderaterna säger att de, även om de skulle bli mindre än de rödgröna, är beredda att försöka bilda regering, säger hon till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: Total S-kollaps när SD är största parti i Sentios junimätning

Inizio juni 2018 maj inom parentes

Mätningen utfördes via webben mellan den 20 och 26 juni. Totalt har 2 076 personer över 18 år intervjuats.

Moderaterna: 20,6 (–1,4)
Liberalerna: 5,1 (+0,8)
Centerpartiet: 9,5 (oförändrat)
Kristdemokraterna: 4,5 (–0,4)
Socialdemokraterna: 23,9 (–0,6)
Vänsterpartiet: 8,9 (+0,7)
Miljöpartiet: 3,9 (oförändrat)
Sverigedemokraterna: 20,5 (+1,0)
Övriga: 3,1 (–0,1)

Alliansen: 39,7 (–1,0)
Rödgröna: 36,7 (+0,1)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag