Stort tapp för SD i SvD/Sifo – M återigen näst största parti

Obs! Montage. Foto: Nyheter Idag
Obs! Montage. Foto: Nyheter Idag
  • Söndag 20 nov 2022 2022-11-20
E-post

Högersidan backar stort i den nya väljarbarometern från SvD/Sifo medan det rödgröna blocket går framåt. Framför allt är det SD som går nedåt i mätningen medan M går något framåt och återigen etablerar sig som Sveriges näst största parti.

Med sina 20,1 procent av väljarstödet blir statsminister Ulf Kristerssons parti det enda av Tidöpartierna som ökar i SvD/Sifo från mätningen i oktober. Ökningen är dock en blygsam sådan på endast 0,5 procentenheter.

Desto dystrare läsning är det för övriga blågula partier där även KD går ned något till 4,8 procent och L hamnar under spärren med 3,6 procent. Men det största tappet står SD för som går ned med hela 2,1 procentenheter till 17,7 procent.

– Det finns en tydlig ström av SD-väljarna som gått över till Moderaterna. Det är inte längre så starkt fokus på Sverigedemokraternas frågor om migration som i valrörelsen utan mer om ekonomi och det gynnar M. Samtidigt finns en del missnöje med bensinskatten och andra skattefrågor och om elpriskompensationen som spelar roll, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Svenska Dagbladet.

Läs även: S tappar i Sentio – V ökar

För de rödgröna ger mätningen betydligt muntrare besked där samtliga partier förutom C går framåt. Största ökningen står S för, som går från 31,8 till 33,4 procent av väljarstödet.

– S hade svårt att mobilisera kring valdagen, nu lyckas man bättre. Debatten kring det ekonomiska läget med hög inflation och en kommande lågkonjunktur är gynnsamt för Magdalena Andersson, det är en typ av frågor som S kan utnyttja. Det finns ett missnöje med en ny regering som inte levererat det som väljarna förväntat sig, säger Sjörén.

I och med SD:s tapp och att L hamnar utanför riksdagen samlar de rödgröna partierna en kraftig majoritet på 192 mandat mot de blågulas 157 i riksdagen, om detta hade varit valsiffror.

SvD/Sifos mätning i november

4 838 intervjuer genomförda 7–17 november 2022. Förra mätningens siffra inom parentes.

Socialdemokraterna 33,4 (31,8)

Moderaterna 20,1 (19,6)

Sverigedemokraterna 17,7 (19,8)

Vänsterpartiet 8,2 (7,4)

Centerpartiet 5,5 (5,8)

Miljöpartiet 5,0 (4,5)

Kristdemokraterna 4,8 (5,0)

Liberalerna 3,6 (4,5)

Övriga partier 1,6 (1,6)

Läs även: C tappar stort och L under spärren i Sentio

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag