Strålsäkerhetsmyndigheten stänger telefontjänst efter hat och hot

5G-mast. Bild: Fabian Horst
  • Tisdag 15 okt 2019 2019-10-15
E-post 56

Strålsäkerhetsmyndighetens telefontjänst för information tvingas stänga ned efter att medarbetare utsatts för hat och hot. Enligt myndigheten vill personerna som hotar påverka myndighetens riskbedömningar.

Strålsäkerhetsmyndigheten, som arbetar för att skydda människor och miljö från skadlig strålning, har haft en telefontjänst där den intresserade kan ringa för information om 5G och mobilstrålning.

Men nu tvingas tjänsten stänga efter hat och hot mot medarbetare, rapporterar SVT Nyheter.

– Det har förekommit hot mot våra medarbetare och det har varit tillräckligt allvarligt för att de inte ska behöva svara i telefon. Det är utifrån en arbetsmiljö- och säkerhetsaspekt, säger kommunikationschefen Andreas von Schmalensee till SVT Nyheter.

De personer som hotat medarbetare ska enligt myndigheten velat påverka deras riskbedömningar om elektromagnetiska fält.

– Det handlar om frågor som rör 5G, wifi, mobilstrålning och liknande där vi tidigare haft öppna telefontider ett par gånger i veckan. Det funkar inte längre. Tyvärr, säger Andreas von Schmalensee.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag