Strandhäll får nytt S-uppdrag

Annika Strandhäll (S). Foto: Riksdagen
  • Tisdag 21 apr 2020 2020-04-21
E-post 1273

SVERIGE Annika Strandhäll blir talesperson i jämställdhetsfrågor för Socialdemokraterna. I en intervju säger hon att åtgärder som tas i coronakrisen ska ha en ”jämställdhetsvinkling”.

Annika Strandhäll var tidigare socialförsäkringsminister men avgick i höstas efter sin sambos bortgång. Hon är riksdagsledamot och meddelar nu på Facebook att hon har utsetts till jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

Hon skriver att hon ser fram emot att ”vidareutveckla den bästa politiken för ett jämställt Sverige och för kvinnors och flickors rättigheter här hemma och i vår omvärld”.

”Över hela världen sker just nu en backlash för jämställdheten. Ivern att bekämpa ’den farliga genusideologin’ har lett till en ohelig allians mellan starkt religiösa aktörer av olika bekännelser, nationalister och allmänt konservativa”, skriver Strandhäll.

”Vi ser en allt starkare motvilja mot jämställdhet och HBTQ-rättigheter i både Europa men också såklart i länder utanför.”

Hon pekar på olika sätt som kvinnor drabbas av coronakrisen, till exempel att de flesta som jobbar inom vård och omsorg – ”pandemins frontlinje” – är kvinnor.

Hon varnar också för att kvinnors möjligheter att göra abort begränsas i exempelvis Polen och Texas i USA.

– Det finns en viktig roll i att se till att vi har en jämställdhetsvinkling på de åtgärder som föreslås och att vi inte glömmer det perspektivet i krisen, säger Strandhäll till Aftonbladet.

– En del blir väldigt provocerade när man lyfter jämställdhetsfrågorna kopplade till pandemin. Men verkligheten är ju så att vi vet att kvinnor och flickor många gånger får betala ett högt pris när ett land befinner sig i en global kris.

Läs även: Strandhäll rasande efter sexbråk med Bali: ”Bara skitsnack på ren svenska”

Läs även: Lamotte ger Strandhäll svar på tal efter väst-attacken: Säg upp ditt personskydd hos Säpo

Läs även: Strandhäll (S) naziststämplar Kristersson och M – får stöd av Niklas Strömstedt: ”Blåbruna blocket”

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till public service och de stora mediehusen? Nyheter Idag får inte presstöd, i stället är det frivilligt att stödja oss. Vi hoppas att du tycker att det är värt det.

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag