Strandhäll (S): Kärnkraft ”inte framtidens melodi”
Efter att Miljöpartiet lämnade regeringen ersatte Annika Strandhäll (S) Per Bolund som klimat- och miljöminister. Men trots att statsminister Magdalena Andersson (S) sagt att kärnkraft kommer vara en del av omställningen säger Strandhäll till Expressen att kärnkraft inte är ”framtidens melodi”.
– Det finns fortfarande en problematik i att hantera avfallet från kärnkraften. Då måste man ändå ställa sig frågan… Det är en gammal teknik, säger Strandhäll till Expressen.
– Det är inte framtidens melodi att förlita sig på en energikälla som vi fortfarande i dag inte har hittat smarta lösningar för att ta hand om avfallet efter.
Läs även: Andersson (S) svänger delvis om kärnkraften
Strandhäll tar även upp att inga finansiärer är beredda att satsa på kärnkraft i nuläget, till skillnad från vindkraften.
– Det pratas mycket om kärnkraft men det finns faktiskt inga finansiärer. Samtidigt har jag typ 38 ansökningar med aktörer som står med pengar i handen och vill investera i den havsbaserade vindkraften. Det är uppenbart att intresset i dag ligger i det som är förnybart, säger hon.
Samtidigt har den tidigare rödgröna regeringen fördyrat kärnkraften genom att höja avgifter och säkerhetskrav genom en uppgörelse mellan S och MP hösten 2014, då MP gick in i regeringssamarbete med S.
Men när Strandhäll får frågan om inte regeringens beslut motverkat kärnkraften säger hon bara att ”inte bara vi socialdemokrater” har medverkat i besluten..
– Det är många som har deltagit i de besluten genom åren i sådana fall, skulle jag vilja säga. Det är inte bara vi socialdemokrater, säger Annika Strandhäll.
Läs även: Milljöpartiet: Vi stoppade kärnkraften och gruvorna
Rebecka Le Moine, riksdagsledamot för MP, har nyligen sagt att partiet ”stoppa sossarnas framfart” när det gäller både kärnkraften och gruvdriften, där många gruvprojekt fastnat i tillståndsprocessen.
Klas Nilsson, presskontakt och Director Group Communications för gruvjätten Boliden, har tidigare sagt till Nyheter Idag att de känner sig motarbetade av myndigheter när de söker tillstånd.
– När man går in i en tillståndsprövning vad det gäller vår verksamhet är det så att vi lämnar in en ansökan och så får vi egentligen en flora av myndigheter emot oss, som motsätter sig det hela. De berättar inte riktigt i detalj vilka krav de ställer utan de motsätter sig helt enkelt verksamheten, sade han.
Den nya näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson sade nyligen till TT att regeringen kan tänka sig att göra tillståndsprocessen snabbare och mer effektiv.
– Om politiken kan skapa det lagutrymme som gör att omställningen går snabbare och effektivare för företagen så tycker jag att vi har svarat på näringslivets krav, sade Thorwaldsson, som också sade att han ”hoppas kunna öppna och ge tillstånd till flera nya gruvor”.
Men Annika Strandhäll säger att miljökraven kommer fortsätta vara tuffa, eftersom Sverige ska ”behålla ledartröjan” på miljöområdet.
– Det finns en enorm kraft och vilja från näringslivet och industrin att snabba på. Vi ska naturligtvis skruva på allt som går att skruva på för att underlätta, samtidigt som det i grund och botten ligger väldigt tuffa krav.
– Vi vill inte hamna i ett läge där Sverige uppfattas som någon som lägger sig på någon slags miniminivå när det gäller att följa olika direktiv. Vi ska fortsätta vara ambitiösa och inte tumma på kraven, vi ska behålla ledartröjan, säger Strandhäll.
Läs även: Noll koll: Här svarar miljöminister Strandhäll fel om kärnkraft