Noll koll: Här svarar miljöminister Strandhäll fel om kärnkraft

Bild: Faksimil SVT
  • Onsdag 1 dec 2021 2021-12-01
E-post

Frågorna om Sveriges miljömål klarade den nya klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) galant när hon utfrågades om sitt nya område av SVT:s Aktuellt. Men när frågan gällde kärnkraften blev det inte en siffra rätt från Strandhäll, som emellertid utlovade ett snabbt beslut i frågan om slutförvar av kärnavfall.

Den nya regeringens största överraskning var Annika Strandhälls återkomst till regeringen som klimat- och miljöminister, ett område där Strandhäll saknar tidigare erfarenhet. När Strandhäll gästade SVT:s Aktuellt på måndag kväll sade hon att det inte är ovanligt att ministrar byter politikområden.

– Nej men det är ju såhär att det är verkligen inte ovanligt att en erfaren minister eller ett erfaret statsråd går mellan olika politikområden, säger Strandhäll i Aktuellt.

– Ibrahim Baylan gick från skolpolitiken till energipolitiken, den finansminister vi hade här precis innan (Mikael Damberg) har ju nu gått från för det första näring till justitie där han blir inrikesminister, idag är han finansminister. Jag går nu från socialpolitiken över till miljö- och klimatpolitiken och är väldigt glad över det, fortsätter Strandhäll.

Läs även: ”Hon kan inte frågorna, hon är uttalad politisk aktivist, och har ett 08-perspektiv på politiken”

Men Aktuellt ville ändå sätta Strandhälls kunskaper om sitt nya område på prov med tre snabba frågor i ämnet klimat och miljö.

De två första frågorna om Sveriges miljömål svarade Strandhäll korrekt på, men på den tredje frågan gick det sämre. Frågan var hur många kärnkraftsreaktorer Sverige har stängt ned och hur många som fortfarande är i drift, vilket är sex i båda fall.

– Å herregud det här borde jag ha koll på. Har vi stängt ned… två? Och tre är i drift? Nej, jag är osäker faktiskt på den, sade Strandhäll.

En av de viktigaste och mest akuta frågorna för Annika Strandhäll som klimat- och miljöminister är frågan om ett godkännande av slutförvaring av kärnavfall, en fråga som behöver avgöras snabbt för att Sverige ska kunna fortsätta med kärnkraft.

Läs även: Kriget mot kärnkraften: Studentuppsats stoppade beslut om slutförvar

I slutet av augusti godkände regeringen utökad kapacitet för mellanlagret Clab i Oskarshamn. Men inget beslut togs i frågan om att bygga ny slutförvaring vilket fick hård kritik från Vattenfall, som varnade för att bristen på beslut kan sätta den svenska kärnkraftsproduktionen i fara.

”Möjligheterna att återstarta reaktorerna Forsmark 2 efter den årliga revisionen 2024 och Forsmark 3 efter den årliga revisionen 2025 samt Ringhals 3 och Ringhals 4 efter den årliga revisionen 2025, är efter regeringens utbrutna beslut inte förutsägbara i dagsläget” skrev Vattenfall i ett pressmeddelande.

På en fråga från Aktuellt lovade Strandhäll ett snabbt beslut om slutförvaringen.

– Det här är ju såklart en av de mer prioriterade frågorna på min agenda, och när jag fick frågan direkt efter pressträffen som den nytillträdda regeringen hade i eftermiddags så var jag också tydlig med det, att jag behöver ju så klart hinna förbi departementet, vilket jag inte hade varit då, men såklart kommer vi också leverera ett besked i närtid.

Miljöpartiet har anklagats för att obstruera i frågan, men Strandhäll ville inte säga att det kommer bli lättare att ta ett beslut i frågan utan MP i regeringen.

– Nej, det skulle jag inte vilja säga. Jag skulle vilja säga att den tidigare klimat- och miljöministern har ju förberett, det här har ju varit ett av Sveriges absolut största miljöärenden. Nu är vi i ett definitivt beslutsläge och jag ser fram emot att kunna leverera det.

Läs även: Öppet krig mellan S och MP om kärnkraftshanteringen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag