Strandhäll sparkade GD och prickades av KU – nu rasar hon mot att Ribbenvik sägs upp

Bild: Magnus Liljegren/Regeringskansliet/Migrationsverket
  • Onsdag 15 feb 2023 2023-02-15
E-post 0

Annika Strandhäll (S) rasar mot att regeringen säger upp Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik i ett inlägg på Twitter. Men flera twitteranvändare påminner om att Strandhäll själv prickades av KU efter att hon sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

I juni 2019 prickades dåvarande socialförsäkringsminister Annika Strandhäll av ett enigt Konstitutionsutskott för att hon sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler.

– Utskottet landar i att förflyttningen skedde mot Ann-Marie Beglers vilja, sade utskottets ordförande Karin Enström till SVT.

Läs även: Strandhäll avfärdar uppgifter om Botkyrkakuppen – hänvisar till ”30 år bakom mig i svensk förort”

Idag verkar Strandhäll helt ha glömt bort hela affären, då hon går till attack mot regeringen för att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik skiljs från sitt uppdrag.

Strandhäll länkar till ett inlägg av den tidigare TT-reportern Owe Nilsson, som jämför Ribbenviks uppsägning med utvecklingen i Ungern.

”Det som nu sker i Sverige följer känt mönster från andra länder där liknande partier släppts fram till makten. Det anmärkningsvärda är också tystnaden från andra t ex moderater och inte minst liberaler. Det går fort nu” skriver Strandhäll.

Flera Twitteranvändare påminner emellertid om hur det gick till när Strandhäll sparkade Ann-Marie Begler.

Twitteranvändaren Niklas Nordström påpekar att det är normalt att regeringar byter generaldirektörer.

Läs även: Henrik Jönsson svarar på Strandhälls lögnanklagelse: ”S är väldigt trängda och besvärade”

I ett senare inlägg skriver Strandhäll att avskedandet av Begler handlade om regeringens ”rätt att byta ut en generaldirektör”, medan det i fallet Ribbenvik rör sig om ”att som regeringsunderlag grundlöst anklaga statsförvaltningen för att vara korrumperad och hänga ut enskilda tj män”.

Bakom Strandhälls upprördhet ligger att Björn Söder kommenterat Ribbenviks uppsägning med skriva ”Dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket”.

Det fick Strandhälls partikamrat Morgan Johansson, tidigare bland annat justitieminister, att anklaga SD för att visa ”totalitära drag”.

Läs även: Morgan anklagar exet för fruns åtal – motsägs av förundersökningen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag