Strandhälls sambo fick 75 900 i böter för snatteri – sedan fick inte arkitektfirman betalt

Strandhälls sambo snattade på Media Markt i Nacka. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
  • Onsdag 23 jan 2019 2019-01-23
E-post

STOCKHOLM Socialförsäkringsminister Annika Strandhälls sambo betalade aldrig en räkning till en arkitektfirma som gjort ritningar för en altan, rapporterar flera medier. Nu kan Nyheter Idag avslöja att två månader innan arkitektfakturan förföll fick Strandhälls sambo ett strafföreläggande om 75 900 kronor i böter. Brottet var snatteri på Media Markt av två lampor värda 758 kronor.

Under onsdagen har flera medier uppmärksammat att en arkitektfirma inte fick betalt för en ritning av en glasveranda till socialförsäkringsminister Annika Strandhälls bostad på Värmdö i Stockholm. Bostaden delar Strandhäll tillsammans med sin sambo. Fakturan om drygt 19 000 kronor förföll den 15 maj 2017.

Men 18 månader senare har arkitektfirman fortfarande inte fått betalt, rapporterar Dagens Nyheter. En stämningsansökan har lämnats in till tingsrätten med krav om betalning.

Fick 75 900 kronor i böter för snatteri på Media Markt

Flera medier har sökt Strandhäll med frågor om varför räkningen till arkitektfirman aldrig betalades. Nu kan Nyheter Idag avslöja att paret hade ett annat ekonomiskt bekymmer vid samma tid i början av 2017. Nästan exakt två månader innan arkitektens räkning förföll meddelades ett strafföreläggande där Strandhälls sambo förpliktas att betala 75 900 kronor i böter, fördelat på 110 dagsböter á 690 kronor.

Brottet var snatteri av två lampor på Media Markt i Nacka. Värdet på lamporna uppges i åtalsunderlåtelsen till 758 kronor. I åtalsunderlåtelsen står även att Strandhälls sambo ”begick gärningen med uppsåt att stjäla”. Brottet ägde rum under mellandagsrean den 27 december 2016.

Ett strafföreläggande kan beslutas om påföljden för ett brott är begränsat till böter och/eller villkorlig dom. Strafföreläggande har samma verkan som en dom och förutsätter att den misstänkte erkänner och accepterar straffet. Förfarandet är till för att ersätta processen med en rättegång och tillämpas för enklare brottslighet där skuldfrågan är enkel att utreda och bevisa.

Strandhälls pressekretare hänvisar till sambon

Nyheter Idag har sökt Annika Strandhäll för en kommentar via pressekreteraren Victor Harju. När vi redogör för dagsböterna om 75 900 kronor som ålades Strandhälls sambo två månader innan arkitektfirman skulle få betalt är Harju tyst i telefonen.

Vi frågar om de förhållandevis höga böterna möjligen orsakat dålig ekonomi för paret och att det är skälet till att arkitektfirman inte fick betalt.

– Om det är frågor om hennes sambo föreslår jag att du söker sambon, säger Harju.

Strandhäll vill inte svara på frågor om det här?

– Jag föreslår att du söker sambon.

De har ju gemensamt hushåll och arkitekträkningen gäller ju det gemensamma boendet?

– Arkitekträkningen är hennes sambo som har haft kontakt med det bolaget och som svarade till Dagens Nyheter igår.

DN uppger att de sökt Strandhälls sambo, men att de fick svar först när de sökt honom via Strandhälls pressekreterare. I ett SMS fick DN svar via pressekreteraren.  ”Vi är oeniga om det som har levererats. Jag förväntade mig en dialog före att jag nu får det här kravet. Det har inte skett. Fordran kommer att regleras”, står i det SMS:et.

Nyheter Idag söker Annika Strandhälls sambo för en kommentar.

Nedan kan du som PLUS-medlem ta del av strafföreläggandet mot Annika Strandhälls sambo.

Logga in eller bli PLUS-medlem för att ta del av handlingen, bara på Nyheter Idag!

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag