Stridspiloter återvänder i tjänst efter nytt avtal

Bild: Guinnog/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 14 aug 2023 2023-08-14
E-post

Ett nytt avtal med Försvarsmakten, som bland annat innebär höjda löner, gör att svenska stridspiloter som tidigare begärt tjänstledigt är på väg tillbaka i tjänst.

För över ett år sedan började stridspiloter inom Försvarsmakten att begära tjänstledigt på grund av missnöje med löner, pension och arbetsvillkor.

Strax innan midsommar stod det klart att Försvarsmakten tillsammans med Officersförbundet och SACO-S FM tecknat två nya kollektivavtal som bland annat höjer stridspiloternas löner.

Nu ser det nya avtalet ut att ge ett positivt resultat, då stridspiloter som tidigare ansökt om tjänstledigt börjat återvända till tjänst, rapporterar SVT.

– Vi har börjat få tillbaka piloter som ansökt om tjänstledighet för studier och de är tillbaka i sina divisioner, säger Dennis Hedström, chef för Flygstaben i Uppsala, till SVT.

Enligt Per-Martin Sternevi, som är ordförande för Försvarspiloternas intresseorganisation, kommer de flesta av de stridspiloter som ansökt om tjänstledighet att komma tillbaka till tjänsten.

– De som jag har pratat med kommer tillbaka och tycker att avtalet är tillräckligt bra nu. Vi hade uppåt 40 tjänstledighetsansökningar inför hösten, plus att vi har ett tiotal som börjat studera, så det rör sig om ett 50-tal piloter, säger Per-Martin Sternevi till SVT.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag