Ströp hund med spännband – frias för djurplågeri

Foto: Polisens förundersökning
  • Fredag 1 feb 2019 2019-02-01
E-post

SKÖVDE Det uppmärksammade fall där två män åtalades för djurplågeri efter att polis på den ena mannens telefon funnit en film där man ser hur de stryper en blodig hund fick idag sin upplösning. Männen frias för djurplågeri men döms till fängelse för bland annat grovt narkotikabrott.

Bilderna av hur männen hade hängt upp den lilla pinchern och lät den kvävas till döds medan en av männen skrattade väckte avsky, och en veterinär vittnade i rätten om att strypning orsakar ett utdraget och svårt fysiskt lidande för djuret. Hundens blåfärgade slemhinnor visade också just på att hunden drabbats av syrebrist.

Läs mer: Hund ströps till döds – nu åtalas två män

Idag friades de två männen för djurplågeri, då det inte gick att utesluta att hunden varit medvetslös vid tillfället för strypningen. Männen själva hävdade i rätten – vilket delvis skiljer sig från deras uppgifter i tidigare polisförhör – att hunden först avlivats med skott från en bultpistol i bakhuvudet. Den vittnande veterinären bedömde att det var osannolikt att hunden dött på detta sätt, men medgav att den av denna anledning kunnat vara medvetslös, i vilket fall den inte skulle ha lidit av kvävningen. I den korta filmsekvensen syns inte baksidan av hundens huvud, varför de åtalades utsaga är svår att vederlägga. Åtalet för djurplågeri ogillades därför av rätten.

Männen döms emellertid för bland annat grovt narkotikabrott till fängelse i två år och fyra månader respektive ett år och 8 månader.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag