Strypningar och hot om ”halalslakt” – våldsam vardag på mellanstadium i Skåne

Genrebild. Foto: Astrid Westvang/Flickr
  • Onsdag 3 jan 2024 2024-01-03
E-post 0

Elever som stryps, misshandlas och förnedras, lärare som angrips när de försöker ingripa och barn som hotar att ta med kniv till skolan för att ”halalslakta” andra barn. Så ser vardagen ut på tre skånska mellanstadieskolor enligt en granskning som Sydsvenskan har gjort.

Tidningen har granskat Naverlönnskolan i Svedala, Hjärups skola och Ljungenskolan i Furulund, som har valts ut för att de är jämnstora och ligger i kranskommuner utanför Malmö och Lund, och granskningen omfattar tre terminer: hela 2022 och våren 2023.

I ett fall tidningen tar upp blir en pojke jagad på skolgården och sparkad när han ligger. Han hotas med våld om han försöker smita, hålls fast med stryptag och blir gnuggad i ansiktet med en sko.

– Varje vecka händer det någon form av slagsmål. När orden tar slut bland de yngre eleverna så händer det att man drar till med en spark, knuff eller i enstaka fall tar stryptag, säger Naverlönnskolans rektor Anna Moberg till Sydsvenskan.

I ett annat fall jagar sjätteklassare en elev genom skolan. När en lärare försöker gå emellan blir denna angripen, knuffad och dragen i armen. Den attackerade eleven blir strypt innan denne lyckas ta sig loss och söka skydd i ett grupprum.

I en anmälan står det att ”en elev hotar att ta med sig en kniv till skolan och ’halalslakta’ en annan elev”, medan en annan anmälan handlar om att en elev under flera dagar har hotat att mörda en annan elev ”om inte idag så någon annan dag”.

I ett fall bevittnar en skolanställd hur en elev får flera slag i ansiktet. Efter ett besök på vårdcentralen konstateras att den drabbade eleven fått en en lätt hjärnskakning och har sår i munnen.

Den attackerande eleven uppger i samtal att denne upplevde en situation som hotfull och hade fått höra av sin pappa “att det är ok att slå tillbaka”. Under ett familjemöte framkommer att pappan gett barnet ”tillåtelse” att slå och ”inte såg något problem” med det.

– I de fall där samarbetet med föräldrar är svårare ser vi utmaningar i arbetet med eleverna i skolan, säger socialpedagogen Emelie Eldsvan på Naverlönnskolan till Sydsvenskan.

– I snitt varannan vecka görs det orosanmälningar till socialtjänsten för elever på skolan. Det som är positivt är att vi ansöker tillsammans med fler och fler vårdnadshavare. Föräldrarna känner själva att man behöver hjälp, säger rektor Anna Moberg till tidningen.

Läs även: Föräldrar håller barn hemma från våldtäktsskola – riskerar vite på 100 000 kronor

Läs även: Barngäng sätter skräck i Grums – stryptag, slag och hot om våldtäkt

Läs även: Syskon misshandlades och rånades på godis av barngäng

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag