Studenter riskerar stå utan bostad i städer med gräddfil för nyanlända migranter

Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 26 aug 2019 2019-08-26
E-post 5386

STOCKHOLM I 12 av Sveriges 33 studentstäder kan studenter få stå utan boende i minst ett halvår enligt Sveriges förenade studentkårer, SFS, något som SVT var först att berätta om. Samtliga tolv kommuner har i stället gräddfiler till kommunala lägenheter för nyanlända migranter.

SFS har gjort en kartläggning av bostadssituationen för studenterna i 33 studentstäder i Sverige. 12 av de 33 är rödlistade, vilket innebär att det tar längre än en termin att få ett studentboende.

Samtliga rödlistade kommuner, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Karlskrona, Linköping, Luleå, Lund, Skövde, Stockholm, Umeå, Uppsala och Visby (Gotland) har samtidigt gräddfiler för nyanlända migranter.

Ett skäl att de nyanlända migranterna får runda bostadsköerna är den bosättningslag som tvingar kommuner att ”på bästa sätt” ordna bostad.

Matilda Strömberg, ordförande för SFS, säger till SVT att situationen är lika illa som förra året för landets studenter.

– Många studentkårer runt om i landet kontaktar oss och säger att flera studenter inte kan börja eller måste avbryta sin utbildning eftersom att de inte hittar ett boende, säger hon.

Enligt bostadsminister Per Bolund (MP) är situationen ”oacceptabel”. Vad han konkret ska göra åt saken är oklart.

– Det är oacceptabelt. Att vi har nog med studentbostäder är viktigt för samhället, för att vi ska få den kunskap vi behöver. Man ska inte behöva avstå från en utbildning för att man inte har ett boende, säger Per Bolund (MP) i SVT:s Morgonstudion.

 

Väntetid för studentbostäder

Gröna städer, där studenter får bostad inom en månad

Gävle
Karlshamn
Piteå
Skellefteå
Sundsvall
Trollhättan
Västerås
Örnsköldsvik
Östersund

 

Gula städer, där studenter får bostad inom en termin

Borlänge
Borås
Eskilstuna
Falun
Helsingborg
Kalmar
Karlstad
Kristianstad
Malmö
Norrköping
Växjö
Örebro

 

Röda städer, där studenten får vänta minst en termin

Göteborg
Halmstad
Jönköping
Karlskrona
Linköping
Luleå
Lund
Skövde
Stockholm
Umeå
Uppsala
Visby (Gotland)

Källa: SFS

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag