Studie: En av tre poliser ser sig om efter ett annat jobb

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 2 nov 2021 2021-11-02
E-post

SVERIGE Drygt en tredjedel av Polisförbundets medlemmar har aktivt planerat för ett arbetsliv utanför Polismyndigheten. Det visar en enkät som fackförbundet har låtit göra. Många skulle dock stanna om de fick högre lön, rapporterar SVT.

– Poliskåren är väldigt hårt ansträngd, och de senaste årens brottslighetsutveckling har ju inte direkt hjälpt oss i den delen, säger Anna Nellberg Dennis, andra vice ordförande i Polisförbundet, till SVT.

– Vi ser det här inom hela vår verksamhet, både inom ingripandeverksamheten och i utredningsverksamheten. Det är inte konstigt att man som polis ställer sig frågan: ”Är det värt det?”

Enkätstudien, som har gjorts av Novus på uppdrag av Polisförbundet, visar att 36 procent av de svarande aktivt ser sig om efter ett annat jobb.

På frågan om vad som kan få poliserna att stanna i yrket svarar 54 procent högre lön.

– Jag tänker att det heller inte är så konstigt. Vare sig ryggdunkar eller applåder ger mat på bordet, och högre lön är ett instrument som både arbetsgivaren och politikerna kan använda för att locka fler till yrket och framför allt för att få de som redan är i yrket att stanna, säger Anna Nellberg Dennis.

Enligt SCB låg medianlönen för poliser förra året på 36 900 kronor.

Läs även: SD största parti i Sentio – S på tredje plats

Läs även: Lurad på teven – drog en rövare om pistolhot för att Polisen skulle göra något

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag