Studie: Hot mot lantbrukare från djurrättsaktivister vanligare än väntat

Bild: Public Domain / News Øresund – Johan Wessman (CC BY 2.0)
  • Onsdag 14 jul 2021 2021-07-14
E-post

SVERIGE Hotbilden och brotten riktade mot lantbrukare med djurproduktion är mer utbredda än vad man tidigare har trott. Det visar en ny enkätundersökning från Sveriges lantbruksuniversitet och KTH, rapporterar SR. Djurrättsaktivister ligger bakom en stor del av brotten.

Enligt SR visar studiens preliminära resultat att var tredje lantbrukare med djurproduktion har utsatts för någon form av stöld. Samtidigt uppger sig var fjärde djurproducent att man haft olaga intrång. Detta efter svar från närmare 4 000 lantbrukare.

– Stölder och inbrott har ökat de senare åren som vi upplever det, eller pratar mycket om i branschen, säger Mattias Espert, grisproducent utanför Trelleborg, i radioinslaget.

Enligt Espert har han flera gånger varit med om intrång från djurrättsaktivister.

– Man blir heligt förbannad. Som företagare tar man enormt mycket stryk och för djuren är det väldigt tragiskt för där blir det avlivning om man får in en tuff smitta.

I studien uppger också var femte tillfrågad att man har blivit utsatt för trakasserier av olika slag.

Peter Lundqvist, professor vid Sveriges lantbruksuniversitet och en av dem som står bakom studien, menar att hoten och trakasserierna sprider mycket negativism.

– Det sprider en sådan väldig negativism och oro att man ska drabbas. Jag har intervjuat personer som drabbades för 10–15 år sedan som kommer till tårarna när de berättar om händelserna, säger professorn.

Läs även: Svenska bönder väntar på en halv miljard kronor i stöd – kan inte betalas på grund av it-problem

Läs även: Nu höjs skatten på nya bensin- och dieselbilar: ”Drabbar företagare och hushåll på landsbygden”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag