Bekräftat: Styckad kvinnokropp är journalisten Kim Wall

Jens Møller Jensen. Foto: Polisen i Köpenhamn
Jens Møller Jensen. Foto: Polisen i Köpenhamn
  • Onsdag 23 aug 2017 2017-08-23
E-post 107

DANMARK Den del av en kvinnokropp som påträffats utanför danska ön Amager är den försvunna svenska journalisten Kim Wall. Det har polisens tekniker nu bekräftat med hjälp av DNA.

Likfyndet gjordes av en cyklist under måndagen som fick syn på något en bit ut i vattnet. Vid närmare kontroll visade det sig röra om den styckade överkroppen från en kvinna.

I samma område hade polisen i en och en halv veckas tid letat efter den svenska journalisten som försvann under mystiska omständigheter sedan hon följt med den danske ingenjören och uppfinnaren Peter Madsen på en tur i hans ubåt.

– Vi kan säga att längden på torso tyder på att det inte finns något som talar mot att det kan vara Kim Wall. Vi har tagit material för DNA-prov och vi har ett första resultat i morgon, det kommer att matchas med DNA-material från Kim Walls omgivning för att se om det finns en matchning. Vi kommer veta först imorgon, säger polischef Jens Møller Jensen i ett pressmeddelande som polisen i Köpenhamn lade upp på Youtube igår.

Dessutom berättar Møller Jensen att benen, armarna och huvudet styckats av från den hittade kroppen.

– Det är en torso där både armar, ben och huvud saknas till följd av en avsiktlig avskärning, säger han i videon.

Møller Jensen berättar i videon att besked om huruvida den styckade kroppen är Kim Wall eller inte väntas under onsdagen. Och nu har provsvaret kommit: Den hittade torson kommer från Kim Wall, skriver danska BT.

– Att det gjorts en DNA-matchning förändrar inte min klients förklaring att det skett en olycka, kommenterar Madsens advokat Betina Hald Engmark.

Hon säger också att hennes klient förklarade för polisen redan 12 augusti att det inträffat en olycka ombord på ubåten och att Kim Wall omkommit i den.

Polisen fortsätter dyka i området för att hitta resten av Kim Walls kropp. Såhär sade Jens Møller Jensen igår:

– Idag har vi haft dykare på båda sidor av fyndplatsen och ingenting har hittats där. Vi har fått fyra till fem förfrågningar sedan igår (måndag red. anm) som tytt på att andra likdelar kan ha setts och dem har vi följt upp. Just nu dyker vi på en plats i Köpenhamns hamn för att se om det kan handla om en likdel, men vi har ännu inte fått det fyndet bekräftat.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag