Styrelseledamot i RFSL vill se al-Qaida i Almedalen

Al-Qaida är inte kända för sina jämställdhetsplaner men är ändå populära. Montage: Nyheter Idag
  • Tisdag 8 jul 2014 2014-07-08
E-post 0

ALMEDALEN I en dold ljudupptagning som Nyheter Idag tagit del av berättar Sooz Romero, styrelseledamot i RFSL Stockholm, att hon tycker terrorister bör vara välkomna till Almedalsveckan. – Om Sverigedemokraterna och deras sympatisörer får vara här tycker jag att även al-Qaida ska få vara här och prata.

Nyheter Idag har tidigare berättat om arrangemanget Antirasistisk utvärdering av veckan i organisationen ”Rummets” regi. Nyheter Idag fick inte närvara, trots att arrangemanget var utannonserat i Almedalsprogrammet. Med en exklusiv dold ljudupptagning kunde Nyheter Idag tidigare avslöja att ordföranden för Vänsterns Studentförbund även är engagerad i den så kallade ”utomparlamentariska vänstern”.

– När hon i kortklippt hår från RFSL pratade sa hon att al-Qaida borde få lov att närvara under Almedalsveckan eftersom Sverigedemokraterna är här, berättar vår källa som spelat in samtalen under mötet.

Tycker att al-Qaida ska få närvara under Almedalsveckan

I paneldiskussionen där antirasister och ”rasifierade” människor utvärderade veckan som gått, kom diskussionen att handla om yttrandefrihet. För en del människor har Almedalsveckan varit ytterst obehaglig, något som blir tydligt när vi lyssnar på inspelningen.

– Jag måste erkänna att det har varit väldigt läskigt att vara här och gå runt. Jag förstår inte hur, i yttrandefrihetens namn, att många människor utsätts för otrygghet och våld (något ohörbart), säger Sooz Romero enligt vår källa i den hemliga ljudinspelningen.

Romero menar att yttrandefriheten slår mot utsatta och hon resonerar runt principen om att alla människor och politiska uppfattningar ska få lov att finnas representerade under Almedalsveckan.

– Om det är så att det är yttrandefrihet som är anledningen till att Svenskarnas Parti och Sverigedemokraterna är här, och sina sympatisörer, så tycker jag att i så fall ska al-Qaida också få bli inbjudna och prata, för det är yttrandefrihet. Deras budskap är våld så jag förstår inte hur vi kan acceptera att bli utsatta på det här sättet. Att inte kunna röra oss utan att oroa oss, fortsätter Romero.

Kandidat till landstingsfullmäktige för Feministiskt Initiativ

Sooz Romero är inte bara aktiv i styrelsen för RFSL Stockholm, utan kandiderar även till landstingsfullmäktige i Stockholm enligt Feministiskt Initiativs hemsida.

– En av mina hjärtefrågor är hur vården fungerar för trans*personer och i synnerhet rasifierade trans*personer – det krävs allmänt bättre kunskap om hbtqi-frågor i vården och i samhället i stort. Jag tycker också att representationen av rasifierade kvinnor och trans*personer inom föreningar och organisationer måste förbättras. Rekryteringar måste göras utifrån ett icke-diskriminerande kompetensbaserat perspektiv, något som kan förbättra rasifierade kvinnors och trans*personers situation i arbetslivet. Jag vill arbeta i fullmäktige för just det här, skriver Sooz på partiets hemsida.

Nyheter Idag har försökt nå Sooz Romero för en kommentar, utan resultat.

Nedan kan du lyssna på den dolda ljudupptagningen från mötet där Sooz Romero var med i panelen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag