Styrelsen för korruptionshärjade Karolinska byts ut: ”Vill inte peka finger åt politiker”

Nya Karolinska Sjukhuset. Foto: Holger Ellgard / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)
  • Torsdag 12 apr 2018 2018-04-12
E-post 5

STOCKHOLM Man ska inte peka ut ansvariga politiker för korruptionshaveriet på Nya Karolinska. Istället ska man blicka framåt. Det tycker finandslandstingsrådet Irene Svenonius (M).
– I stället för att peka finger åt några politiker vill jag dra lärdomar av vad som hänt, säger hon.

Korruptionsskandalerna kring Nya Karolinska har avlöst varandra inför öppen ridå sedan 2015. Nu byts styrelsen ut, men att peka ut någon som ansvarig för haveriet, det vill inte finanslandstingsrådet i Stockholm, Irene Svenonius (M) göra.

– I stället för att peka finger åt några politiker vill jag dra lärdomar av vad som hänt, omförhandla OPS-avtalet som aldrig borde blivit av och försöka få ekonomisk kompensation från utomstående aktörer som skapar problem för oss. Att kritisera politiker som inte finns kvar och som fattat fullt legitima beslut leder ingen vart, säger Svenonius till SvD.

Istället tycker hon att man ska blicka framåt.

– Sjukhuset är för viktigt att bara bli till partipolitik. Jag har tagit rätt många kulor för NKS, men politikens uppgift är att identifiera och lösa problem, säger Irene Svenonius.

Irene Svenonius man Jan Svenonius är upphandslingschef på just Nya Karolinska. En sammanfattning av skandalturerna kring sjukhuset finns på Dagens Medicin. 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag