Sundsvalls kommun mörkar uppgifter om coronasmittade

Foto: Ö1thpe0807 CC BY 2.0
  • Måndag 4 maj 2020 2020-05-04
E-post 1153

SUNDSVALL Det är inte bara kommunerna i Sörmland som mörkar uppgifter om coronasmitta på äldreboenden, något Eskiltstuna-Kuriren avslöjade. Även Sundsvalls kommun vägrar lämna ut uppgifter. När Nyheter Idag begär ut uppgifterna hänvisar man till patientsekretess – trots att inga personuppgifter begärs ut.

Åtta av nio kommuner i Sörmland har undanhållit uppgifter om hur många som smittats av coronaviruset för att förhindra mediers granskning och allmänhetens insyn, avslöjar Eskilstuna-Kuriren. Tidningen fick avslag på sina förfrågningar till kommunerna, först med hänvisning till sekretess, trots att tidningen inte begärt ut personuppgifter utan bara siffran på antalet smittade.

Läs mer: Sörmländska kommuner mörkar coronasmitta på äldreboenden

Sedan ändrades motiveringen, så att kommunerna hänvisade till tryckfrihetsförordningen 2 kap 6§ 2 st, ”så kan en sådan sammanställning, vilket begäran avser, inte göras tillgänglig med rutinbetonade åtgärder. Den förvaras således inte på myndigheten och det är då inte frågan om en allmän handling”.

Nu vägrar även Sundsvalls kommun att lämna ut information om vilka äldreboenden i kommunen som är drabbade av coronaviruset. Nyheter Idag har ställt frågan om på vilka boenden som det finns coronasmitta och hur många som är smittade.

”Sveriges regioner kommunicerar inte antal konstaterat smittade per kommun, eller inom kommunen av hänsyn till patientsekretess. Patientsekretessen gäller även inom Sundsvalls kommun. Därför kommunicerar vi aldrig konstaterad smitta”, skriver kommunikationsstrategen Liz Tencic i ett mejlsvar till Nyheter Idag.

I samband med avslöjandet i Sörmland intervjuade Eskilstuna-Kuriren Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Han är mycket kritisk och säger att det inte finns någon grund att hävda sekretess. I stället menar han att kommuner ägnar sig åt att mörka för att undvika att berätta om hur mycket coronaviruset spridit sig.

– Det finns sekretessgrunder, men på vilket sätt ska vi kunna spåra smittan till en enskild individ om vi exempelvis får reda på att tre personer på ett boende har covid-19? Talar kommunerna inte om vilka personer som är drabbade, utan bara anger en siffra, så är det inte fråga om sekretess. Det är väldigt svårt att förstå varför man inte vill lämna ut sådana uppgifter, säger han till Eskilstuna-Kuriren.

Lundin säger också:

– Om jag vill veta hur många sjuka det finns på ett äldreboende och det bara bor två personer där, varav en av dessa är sjuk – ja, då kan det råda sekretess. Men eftersom de flesta äldreboenden är betydligt större än så är min bedömning att det inte råder sekretess. Så länge man har avidentifierat uppgifterna är det mer eller mindre omöjligt att härleda dessa till en enskild individ, alltså ska uppgifterna lämnas ut.

Stöd Nyheter Idag

Hej. Vi hoppas att du gillar den här artikeln.

Om du sätter värde på det vi gör, bli prenumerant. Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag