Sundsvalls tidnings uppmaning till ledarskribenter: ”Se till att inte bli gillad av Flashback”

På forumet Flashback diskuteras dagligen när etablerade medier slirar på sanningen. Foto: Faksimil Flashback
  • Fredag 7 aug 2015 2015-08-07
E-post

SVERIGE I en ledare i Sundsvalls Tidning argumenterar Petter Bergner för att borgerliga ledarskribenter ska ”ta ansvar” för att inte bli omtyckta eller hyllade på Flashback forum. Anledningen är att på Flashback finns en uppfattning om att medier vänder sig emot åsikter hos vanligt folk.

På forumet Flashback finns en tråd med titel ”Början på ett mediakrig om mångkulturen” som i korthet handlar om huruvida ledarskribenter vågar bryta med den politiskt korrekta samhällsnormen. Det är en lång tråd som fått ett stort intresse på forumet och den uppdateras dagligen med exempel ur den offentliga debatten i Sverige.

Har använt Flashback som underlag i masteruppsats

I en masteruppsats med titel ”Mediakriget” av Dag Thorén vid Lunds Universitet har Flashbacktråden använts som underlag. Sundsvalls tidnings ledarskribent Petter Bergner beskriver i sin ledare vad som står att läsa i uppsatsen. Bland annat beskrivs hur Flashback-användare inte litar på etablerad svensk media med anledning av att de återkommande ljuger eller inte vill ge hela bilden.

En vanlig uppfattning bland Flashback-användare är att det inte är en tillfällighet att inte en enda med sympatier för t ex Sverigedemokraterna får lov att arbeta inom skattefinansierad public service, trots att partiet har stöd av ungefär var femte väljare idag enligt opinionsmätningar.

En förekommande förklaring till detta är att journalister överlag hyser vänsteråsikter, en uppfattning som får stöd av en studie av Kent Asp vid Göteborgs Universitet. Detta har skapat en sfär av alternativa medier i form av en motreaktion mot vad som uppfattas vara ”vänster”. Forumet Flashback skulle kunna beskrivas ingå i denna sfär som generellt ser sig som mer ”höger”.

Tycker det är problematiskt att högerdebattörer får stöd av vanligt folk

Även sajten Nyheter Idag definierar sig som högerliberal, libertariansk och allmänborgerlig, alltså en grundläggande politisk linje som går i motsatt riktning mot exempelvis Sveriges Television, Sveriges Radio, Aftonbladet med flera. På senare tid har flera användare på forumet Flashback noterat en svängning på ledarredaktioner som exempelvis Göteborgsposten och Svenska Dagbladet.

Denna svängning uppfattas gå från ett socialliberalt perspektiv mot en mer liberalkonservativ och borgerlig inriktning. Detta har samtidigt mötts positivt av människor på forumet Flashback, men även av sajter som Nyheter Idag. Men Petter Bergner ser ett problem i att borgerliga ledarskribenter gillas av en borgerlig opinion, istället ska man ta ansvar för att inte argumentera i frågor där man kan få medhåll av vanligt folk.

”Var och en måste ta ansvar för sitt eget skrivande och sina egna ställningstaganden. Men den som konsekvent höjs till skyarna av mediekrigarna på Flashback borde kanske fundera en smula över hur det har kunnat bli på detta vis”, skriver Bergner i sin ledare.

Nu visar det sig att Bergner själv brustit i ansvarstagande då han kommit att bli en ny favorit på Flashback.

”Trådens nye favorit: Petter Bergner, reproducent och distributör av det konspiratoriskt systemkritiska narrativet”, konstaterar en forumanvändare.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag