”Surgubbe” tillrättavisade busande barn – frias från misshandel och ofredande

Foto: Patrik Svedberg
  • Tisdag 25 jul 2023 2023-07-25
E-post 0

En 67-årig man i Älvsbyn frias från misshandel och ofredande efter att han tillrättavisat en grupp barn som trakasserat honom i hans hem en längre tid, rapporterar Hem & Hyra.

En 67-årig man i Älvsbyn hade under en längre tid utsatts för trakasserier i sitt hem av en grupp barn i grannskapet, som vid händelsen var i 10-årsåldern.

Barnen betraktade mannen som en ”surgubbe”, och hade för vana att banka på hans lägenhetsdörr för att sedan cykla ifrån platsen.

En dag fick mannen emellertid nog och satte av efter de cyklande barnen. När barnen stannade upp cirka 350 meter från platsen blev de överraskade av mannen som kom springande.

– Det var inte jag, ropade ett av barnen, ett utrop som blev betydelsefullt när fallet togs upp i rätten ett och ett halvt år senare.

Mannen tillrättavisade nämligen barnen, vilket ledde till att han anmäldes och åtalades för misshandel och ofredande.

Enligt mannen tog han tag i en av pojkarnas kläder och ”gjorde en kraftig markering med knuten näve” mot hans axel. När en annan pojke försökte cykla därifrån tog mannen tag i hans arm, vilket fick honom att ramla omkull.

Barnen hävdade å sin sida att mannen slog det ena barnet på axeln med knytnäven och puttade in det andra barnet i en vägg. Slaget påstods ha orsakat ett blåmärke, som inte dokumenterades, och ett av barnen ska ha gråtit när han kom hem.

Ord stod alltså mot ord under rättegången, där Luleå tingsrätt menade att pojkens utrop om att det inte var han tydde på att han förstod varför mannen konfronterade dem.

Rätten skriver i domen att barn kan gråta av många anledningar, som exempelvis om de blivit rädda eller kränkta på grund av en tillrättavisning.

Rätten anser inte heller att 67-åringens handgripliga tillrättavisning varit av så allvarlig karaktär att det kan räknas som misshandel, vilket åklagaren hävdade i stämningsansökan.

När det gäller åtalspunkten om ofredande krävs att handlingen är ”hänsynslös och avsedd att kränka den utsattes frid på ett kännbart sätt” för att vara straffbar. Men tingsrättens bedömning är att 67-åringen agerat ”inom ramen för vad en vuxen person får göra för att tillrättavisa barn som trakasserar omgivningen”.

Mannen friades därför från både misshandel och ofredande, och slapp undan det begärda skadeståndet på 5 650 kronor för kränkning, sveda och värk.

Den friande domen överklagades till Hovrätten för övre Norrland i Umeå, som kom till samma slutsats som tingsrätten, nämligen att konfrontation må ha känts otrevligt och obehagligt för pojkarna, men att det var en konsekvens som de fick tåla efter busstrecket.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag