Svängningen: Nu vill Sjöstedt stanna i EU

Bild: Wikimedia Commons/Sven Pernils/Nyheter Idag
  • Fredag 9 Nov 2018 2018-11-09
E-post 372

I en debattartikel i Dagens ETC argumenterar Vänsterpartiets ledare för att man ska överge kravet på ett utträde ur EU. Det viktigaste skälet är ”den reaktionära nationalistiska EU-kritik som vuxit i flera länder”.

Enligt Sjöstedt blev Brexit ett vägval för den svenska vänstern, som tillsammans med övriga nordiska vänsterpartier istället visade ”på möjligheten att ha ett mer öppet europeiskt samarbete där även Storbritannien och hela Norden kan ingå”.

Sjöstedt menar att ”den framväxande högerextremismen i Europa” är en betydligt viktigare fråga än EU-medlemskapet, och föreslår att V i stället för att verka för ett utträde ska arbeta för att förändra EU inifrån.

Ett exempel som föreslås är att ”driva på för att ställa hårdare miljökrav och avveckla miljöskadliga subventioner samtidigt som vi ändrar unionen så att den inte kan hindra länder att gå före i klimatpolitiken.”

Allard: ”Det är ju pinsamt”

Markus Allard sitter i kommunfullmäktige i Örebro för det egna partiet Örebropartiet, men var tidigare distriktsordförande för Ung Vänster i Örebro Län, och är måttligt imponerad av V-ledarens utspel.

– Han skriver att de inte vill gynna den så kallade högerextremismen. Kommer det här inte gynna den så kallade högerextremismen, att SD nu får monopol på frågan? Nu tycker ju inte jag att SD är så jävla högerextrema egentligen, men i Vänsterpartiets vokabulär så är de ju det.

Varför tror du att det här utspelet kommer just nu?

– Det hänger väl ihop med hur vänstern har utvecklats överlag. Den moderna samtida vänstern är mycket av ett klassprojekt för en viss typ av människor i samhällsproduktionen, och det är ju delvis människor som faktiskt tjänar på globala projekt som EU.

– Men sen tror jag att mycket av det här drivs av den ideologi som genomsyrar den moderna vänstern idag. Jag vet inte hur man ska definiera det, men det är definitivt inte socialism eller marxism i alla fall. Jag menar, att man ska ge upp kravet på EU-utträde för att det finns högerpartier som driver samma fråga. Det är ju pinsamt.

Kan det ha att göra med att C och L tvekar i regeringsfrågan? Att V städar undan det här för att bli mer attraktiva partners?

– Det kan absolut vara så att de gör så för att närma sig varandra. Sedan konkurrerar de om samma klassbas i samhället. Konstnärer, genusvetare, man har ju nästan skapat ett slags överskottsskrå inom vissa yrken idag. Och där är den moderna vänstern stark. Men modern vänster är inte starka i arbetarklassen. De har ju motstridiga intressen på många sätt. Det är ju ganska uppenbart för de flesta idag. Vilka som är deras klassmotor idag, vilkas intressen de företräder.

–  Men det som är viktigt att tillägga också är att det inte är hur lätt som helst att lämna EU. Jag är ju för ett EU-utträde. Men inom Vänsterpartiet har det funnits personer som när frågan kommer på tal menar att det är lätt som en plätt att lämna EU. Och det ska man ju komma ihåg att det är det verkligen inte. Det är en jävla snårskog.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Markus Allard har tidigare varit medarbetare på Nyheter Idag.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag