Svår bostadsbrist i Göteborg – då får nyanlända gå före i kön: ”Snabbspår till att bli göteborgare”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Torsdag 16 aug 2018 2018-08-16
E-post 6697

GÖTEBORG Den som står i kö för att få en bostad i Göteborg får vänta länge. Kortare lär inte väntetiden bli av att hundratals nyanlända får förtur till bostäder – vilket Nyheter Idags granskning visar.
– Man kan säga att det är ett snabbspår till att bli göteborgare, säger Miljöpartiets gruppledare.

Bostadsbristen i Göteborg är ett faktum. Det saknas uppemot 20 000 bostäder i kommunen samtidigt som 30 000 personer står utan fast bostad. Det skriver de moderata oppositionsråden Hampus Magnusson och Axel Josefson i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Nu kräver Moderaterna i kommunen ett flyktingstopp. Man menar att Göteborg har fått ta emot alltför många flyktingar och att mottagandet inte är hållbart. Staten har fört en ”ansvarslös migrationspolitik” och låtit kommunerna ta ansvaret för att lösa problemen.

För att vända utvecklingen vill Moderaterna driva på för att skrota EBO-lagstiftningen, som innebär att asylsökande kan skaffa eget boende var de än vill, samt Bosättningslagen som gör att kommuner är skyldiga att ta emot nyanlända.

”Flörtar med främlingsfientliga krafter”

Jörgen Fogelklou, gruppledare och distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Göteborg, tycker att förslagen är bra. Hans parti har sedan flera år velat avskaffa EBO.

– Bostadskrisen är akut och den förvärras ju naturligtvis av att vi tar emot för många nyanlända, absolut. Där vill vi ha noll mottagande, det har vi drivit sedan 2014, säger Fogelklou.

I Göteborg styr de rödgröna partierna, och Miljöpartiets gruppledare Ulf Kamne ger inte mycket för Moderaternas föreslagna lösningar. Han menar att kommunen har en skyldighet att ge alla invånare tak över huvudet, och att man inte ska ställa grupper mot varandra.

– Huvudproblemet är att de målar upp en falsk motsättning och att de flörtar med främlingsfientliga krafter. Det är uppenbart att de gör det här för att locka SD-väljare till Moderaterna, säger Ulf Kamne.

Ges förtur i kön

Trots den svåra bostadsbristen väljer Göteborgs stad att låta nyanlända gå före i den kommunala bostadskön. Siffror från kommunen, som Nyheter Idag har tagit del av, visar att nyanlända tilldelades 255 bostäder 2016 och 542 bostäder 2017.

I ett mejl till Nyheter Idag förklarar Lisa Jacobson Flöhr, processledare för nyanlända, att ”nyanlända anvisade enligt Bosättningslagen ges förtur till bostad, oftast i form av lägenhet, som det enskilda hushållet sedan får hyra i andrahand under fyra år. Under denna tid söker man själv efter en permanent bostad på ordinarie bostadsmarknaden.”

Jörgen Fogelklou säger att hans parti Sverigedemokraterna är emot att nyanlända särbehandlas på det här sättet.

– Vi anser att kommer man till Göteborg så ska man inte få någon gräddfil in i bostadskön. Man får vänta precis som alla andra. Och har vi inte bostäder till nyanlända, då har det systemet redan kollapsat, då tar vi emot för många, säger Fogelklou.

Får bo på hotell

När miljöpartisten Ulf Kamne får frågan om nyanländas förtur till bostadskön förnekar han att en sådan finns. Han menar att alla som är i akut behov av bostad i Göteborg behandlas likadant.

Ulf Kamne vill inte prata om att nyanlända får förtur, trots att kommunens egna tjänstemän använder det ordet. Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden och läs hans förklaring!

Missa inte våra fördjupande reportage och extramaterial i våra avslöjanden. Med Plus får du tillgång till alla artiklar, bilder och videoklipp. Glöm inte att med fler prenumeranter kan vi satsa ännu mer på relevant journalistik.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag