Svårt för invandrare att ta körkort – ska få mer hjälp

Foto: Flickr/Susanne Nilsson
  • Måndag 1 okt 2018 2018-10-01
E-post 1967

SVERIGE Invandrare är kraftigt överrepresenterade bland de som får underkänt när de ska ta körkort. Nu ska Trafikverket ta itu med problemet genom att ge ut mer information på andra språk än svenska.

Sveriges Radio rapporterar att nyanlända och personer med utländsk bakgrund har problem med att ta körkort. Man intervjuar en körskollärare i Malmö som säger att invandrare tenderar att underskatta proven.

– För mig som lärare så måste jag hela tiden motivera varför man ska kunna det man ska kunna i trafiken. Det är inte alltid alla som förstår det. De tror liksom att det räcker att jag kan köra bilen, säger han.

I en enkät uppger personer med utländsk bakgrund att de största problemen dels är kostnaderna för att ta körkort och dels svåra trafikregler.

Trafikverket satsar nu på att ge ut information på andra språk än svenska till de som inte har körkort samt de vars utländska körkort snart slutar gälla. Det kommer att underlätta integrationen, menar man. Dessutom ska det minska antalet underkända, som försenar för alla andra som ska ta körkort.

– Efterfrågan har ökat markant när det gäller prov på annat språk än svenska, där arabiska ligger i topp efter svenska på 20 procent av de prov som genomförs, säger Anders Cronqvist på Trafikverket till Sveriges Radio.

Läs även: Förarutbildningen ska göras om – för många kuggas

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag