Svårt förmå svenskar att välja samma skola som invandrare

Genrebild. Foto: Flickr / elinerijpers
  • Måndag 29 okt 2018 2018-10-29
E-post 2

NYKÖPING Försöket att få svenskfödda barn att gå i samma skola som invandrare misslyckades i Nyköping. Snarare har åtgärderna lett till ökad segregation, rapporterar P4 Sörmland.

Den så kallade Nyköpingsmodellen, där flera högstadieskolor slogs ihop till en enda, skulle ha lett till minskad segregation. Men resultatet blev snarare det motsatta, enligt en ny rapport som P4 Sörmland rapporterar om.

Det visade sig nämligen att det fria skolvalet gjorde att de svenskfödda barnen valde att gå i friskolor.

– Skolvalet på högstadienivå är en väldigt stark kraft för segregation. Vi kan visa att Nyköping idag är minst lika segregerat som det var innan man gjorde den här insatsen, säger en av rapportförfattarna, Per Kornhall, till P4.

Reportern frågar Erik Carlgren, kommundirektör i Nyköping, om det är omöjligt att komma åt segregationen så länge elever och föräldrar är fria att välja skola.

– Ja, det är det naturligtvis. Ett fritt skolval är ju i grund och botten något som resulterar i det vi ser idag och det kan inte vi som kommun göra någonting åt. Möjligtvis kan vi på ett bättre sätt än hitintills se till att kompensera för att man får en sådan sned fördelning utav elever med olika förutsättningar, säger han.

PLUS: Gymnasielagsafghan åtalad för rån

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag