Svart torsdag: två mord och ett mordförsök

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 20 Dec 2019 2019-12-20
E-post 1340

Det blev en svart torsdag i Sverige. Två unga män mördades i Boden och i Kristianstad och en man sköts i Uppsala, men överlevde. Personer har gripits i samband med mordet i Boden och mordförsöket i Uppsala. 

I Boden knivhöggs en tonårig pojke till döds vid järnvägsstationen vid 14-tiden på torsdagen. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska flera personer ha setts springa från platsen, varav en var utklädd i vad som beskrivs som en ”halloween-mask”.

Polisen vill inte kommentera uppgiften om att en misstänkt gärningsman ska ha varit maskerad.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera det på något sätt. Vi går inte in på detaljer i utredningen, säger Stefan Sammeli, gruppchef vid polisen, till SVT Nyheter.

Två personer har gripits misstänkta för inblandning i mordet. Enligt uppgifter till Aftonbladet är de gripna två män i tjugoårsåldern.

Läs även: Restauranggäst slogs ihjäl av tre rånare

I Kristianstad sköts en man, född 1995, ihjäl i stadsdelen Gamlegården sent på torsdag kväll. Polisen fick larmsamtal från området om flera höga smällar klockan 23.09, enligt polisens hemsida.

På plats påträffades den skjutna personen utomhus. Mannen fördes till sjukhus men avled av sina skador. Polisen söker efter minst två gärningsmän.

Mordet skedde på Bataljonsvägen och polisen efterlyser vittnesuppgifter.

– Ingen är gripen för närvarande, men ett flertal personer har kontrollerats under nattens utredningsarbete. Vi är angelägna om att de vittnen som kan ha gjort iakttagelser hör av sig till oss, säger polisens presstalesperson Katarina Rusin till TT.

Läs även: Äldre man i permobil misshandlad och rånad

I Uppsala fick polisen larm om skottlossning i stadsdelen Eriksberg vid 22.14 på torsdagen. Där påträffades en skottskadad man som fördes till sjukhus.

Mannens tillstånd beskrivs som stabilt men inte livshotande och fyra personer har anhållits misstänkta för mordförsök, enligt Aftonbladet.

– Genom polisens arbete och med vittnesuppgifter ledde det fram till att fyra personer kunde gripas och delges misstanke om brott. De har anhållits under natten, på sannolika skäl misstänkta för mordförsök, säger Oscar Gustafsson, jourhavande förundersökningsledare, till Aftonbladet.

Läs även: Studie: Brå-personal kallades till justitiedepartementet för att ”rätta” rapport

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag