Svek väljarna – nu lovar König Jerlmyr (M) fortsatt tiggeri i Stockholm

Anna König Jerlmyr (M) Foto: Pressbild/Nyheter Idag
  • Tisdag 18 Dec 2018 2018-12-18
E-post 1201

STOCKHOLM Några veckor innan valet gick Moderaternas toppnamn Anna König Jerlmyr ut och flaggade för tiggeriförbud. Det var bara tomma ord – redan innan hon satt sig och förhandlat om makten med de andra partierna hade hon fimpat löftet till väljarna. Nu försäkrar hon att Stockholm kommer fortsätta tillåta tiggeriet trots domen i Högsta förvaltningsdomstolen som möjliggör förbud.

Efter den prejudicerande domen i Högsta förvaltningsdomstolen på måndagen där Vellinge kommun får rätt att införa tiggeriförbud på vissa avgränsade platser har flera kommuner – bland annat Christian Sonessons (M) Staffanstorp och Louise Erixons (SD) Sölvesborg – meddelat att man kommer införa lokala tiggeriförbud.

Men i Stockholm kommer det inte att bli något tiggeriförbud.

– Jag företräder nu en grönblå allians i Stockholm och vi har sagt att vi inte kommer att ha ett kommunalt förbud i Stockholm, säger König Jerlmyr till SVT.

König Jerlmyr låter något orolig över att Stockholm nu kommer dra till sig tiggare från kommuner där förbud införs:

– Egentligen är det här en nationell fråga eftersom att annars riskerar den här typen av förbud att få förbud på andra kommuner, säger hon till SVT.

2016 lät det annorlunda från König Jerlmyr. Då ger hon intryck av att tycka att tiggeriförbud kunde vara en lokal fråga. Hon och andra Stockholmsmoderater skrev en motion till Stockholms stad om lokalt tiggeriförbud:

”Kommunstyrelsen ges i uppdrag att hemställa hos regeringen om att se över regelverket och tillåta kommuner att införa lokala tiggeriförbud.”

Fortfarande kort innan valet var tongångarna annorlunda från König Jerlmyr. Då slog hon på stora trumman i en debattartikel i Svenska Dagbladet tillsammans med partikamraten Tomas Tobé om att ”Stockholmarna har rätt – tiggeriet ska förbjudas”.

”En majoritet av stockholmarna vill förbjuda tiggeri. Vi moderater håller med dem och tycker att väljarna har rätt att förvänta sig att politiken agerar. Men hittills har Socialdemokraterna i Stockholms stadshus och i regeringen vägrat att agera”, skrev König Jerlmyr och Tobé.

Efter valet slaktade König Jerlmyr löftet om tiggeriförbud redan innan hon satte sig i förhandlingar med andra partier.

– Det kan vara av symbolisk vikt för partier vi vill samarbeta med, sade hon till Dagens Nyheter.

Läs mer: Efter valet – nu viker Moderaterna ner sig om tiggeriförbud

I förhandlingarna gav König Jerlmyr även tummen upp för fortsatta skattepengar till illegala invandrare – en eftergift till Miljöpartiet.

Läs även: Alliansens deal med MP: Fortsatta skattepengar till illegala invandrare

I intervjun med SVT får König Jerlmyr frågan vad hon skulle gjort om hon själv fått bestämma. Hon svarar att hon är för ett nationellt förbud men att man inte kommer driva ett lokalt förbud när man är en del av den grönblå majoriteten.

I närliggande Täby säger Erik Andersson (M) till Mitti att han är glad för beslutet. Han ser en  möjlighet att samtala med sina Allianskollegor om ett förbud.

– Jag tror att de flesta Täbybor kommer att se det som något positivt, säger Andersson.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag