Svenljunga kommun köper villor åt nyanlända flerbarnsfamiljer

Kommunen har fattat beslut om att köpa uppemot 5 villor för totalt 4,5 miljoner kronor åt flyktingar. Foto: Malreago (CC-BY3.0)
  • Söndag 13 mar 2016 2016-03-13
E-post 1044

SVENLJUNGA Svenljunga kommun har köpt två villor att hyra ut till nyanlända flerbarnsfamiljer, och ytterligare tre husköp kan komma att bli aktuellt. Den lilla kommunen har nyligen fått ansvar för 170 flyktingar, och det är familjer som är för stora för att få plats i någon av de tillgängliga lägenheterna som ska få bo i husen.

Svenljunga är en kommun i Västergötland med drygt 3000 invånare. Den lag som började gälla 1 mars om att kommuner ska tillse att nyanlända får bostad har gjort att kommunen fått undersöka bostadsmarknaden utöver det egna hyresbeståndet av lägenheter. Kommunen har fattat beslut om att upp till fem villor till ett värde av 20 prisbasbelopp styck, eller totalt 4,5 miljoner kronor, ska kunnas köpas in vid behov.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, menar att åtgärden att köpa hus för att inhysa nyanlända blivit allt vanligare, särskilt i glesbygdsområden, enligt uppgifter till SR.

En risk för kommunen med att köpa in bostäder är att man säljer med förlust när de inte längre behöver användas. Men den risken avfärdas utifrån ekonomiska argument av Svenljungas kommunchef Magnus Nilsson.

— I stället för att bygga upp några enheter som är av tillfällig art tror jag att det blir en större totalkostnad än om man köper in en fastighet och ändå försöker att hålla ett underhåll på den under tiden så att den är möjlig att sälja. Förhoppningsvis kanske vi kan få lika bra betalt för den som när vi köpte in den en gång, säger Magnus Nilsson till SR.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag