Svensk-kurdisk operation i Syrien: Gripit två IS-medlemmar

Foto: Flickr och Faksimil Twitter.
  • Onsdag 31 maj 2017 2017-05-31
E-post

SYRIEN Två IS-medlemmar har genom kurdiska operationer, godkända av svenska myndigheter, överlämnat sig och förhörs nu på hemlig ort. – Nu jobbar vi väldigt intensivt med att försöka få fram så mycket information och fakta vi bara kan om dessa, säger den svenska YPG/SDF-officeren Jesper Söder.

Svenska myndigheter har genom samarbete med de kurdledda SDF-styrkorna i Syrien gripit två nordeuropeiska IS-medlemmar. Islamisterna förhörs nu på en hemlig ort i syfte att erhålla information som kan bidra till att kartlägga fler islamistiska terrorister i norra Europa. Det rapporterar TV4.

Islamiska Statens ”huvudstad” Raqqa har utsatts för hårda bombangrepp av USA:s flygvapen. Nu förbereder SDF-styrkorna sig för att belägra staden. Det har fått IS-terrorister i Raqqa, varav flera med europeiska medborgarskap, att börja tänka på flyktvägar därifrån.

Flertalet europeiska säkerhetstjänster hoppas kunna utnyttja situationen. Svenska myndigheter har via ombud på plats i Syrien inlett operationer som ska locka jihadisterna att överlämna sig själva utan strid.

Operationerna har redan gett resultat. Två IS-terrorister kontaktade den svenska YPG/SDF-officeren Jesper Söder, på plats i Kurdistan, i syfte att överlämna sig själva.

Söder är sedan länge en av de mer kända svenska medborgarna som slåss på YPG-sidan i kriget mot Islamiska Staten, av den anledningen har han också blivit ett hatobjekt bland islamisterna.

– Med min nya roll i YPG och SDF så vet de också om att jag har en viss möjlighet att kunna genomföra vissa operationer, säger Jesper Söder till TV4-nyheterna.

Kontakten skedde via sociala medier och ledde till sist till att de kapitulerande IS-terroristerna, som befann sig i Raqqa, simmade över floden Eufrat till de kurdiska anti-terrorstyrkorna som nu har dem i förvar.

– Nu jobbar vi väldigt intensivt med att försöka få fram så mycket information och fakta vi bara kan om dessa, säger Söder.

TV4 uppger att ingen från varken sig Säkerhetspolisen, Utrikesdepartementet eller andra berörda myndigheter är intresserade av att lämna en kommentar om de genomförda operationerna.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag