Svensk livsmedelsförsörjning riskerar att slås ut – den globala livsmedelskrisen förvärras
Nu larmar Lantbrukarnas riksförbund (LRF) om att de höjda priserna på drivmedel, el, gödning, soja och foder hotar den svenska livsmedelsförsörjningen. Samtidigt växer den globala livsmedelskrisen när länder inför exportförbud för att skydda den egna livsmedelsförsörjningen.
Kriget i Ukraina har gjort att priserna på flera av lantbrukets viktigaste insatsvaror har skjutit i höjden – från redan höga nivåer.
Läs även: Varningen: Kriget kommer leda till global matkris
Redan i november förra året bedömde Lantbrukarnas riksförbund att kostnaderna för lantbrukets viktigaste insatsvaror hade ökat med 4,1 miljarder kronor per år. Efter att Ryssland inledde sin invasion har har prognosen fördubblats.
– Den kalkylen var i går uppe på 8,2 miljarder kronor, alltså en fördubbling av kostnaderna. Bara i dag när vi satt i möte så kom det nya priser på gödning som är ytterligare 2,5 miljarder upp på totalkalkylen. Det är en oerhört dramatisk utveckling som slår väldigt hårt, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström till Svenska Dagbladet.
Värst är läget för de lantbrukare som producerar gris, ägg och kyckling, som är beroende av spannmål som blivit dyrare.
– De är oerhört bekymrade och pressade över hur de överhuvudtaget ska klara av den närmaste tiden. säger Palle Bergström, som menar att Sverige riskerar att ”förlora en stor del av den svenska animalieproduktionen”.
Samtidigt rapporterar Reuters att den globala livsmedelskrisen eskalerar. På onsdagen begränsade Indonesien exporten av palmolja, som är en viktig ingrediens i många livsmedel.
Priset på palmolja har stigit med 50 procent i år, och Indonesiens handelsminister Muhammad Lufti säger att exportbegränsningarna är till för att hålla nere priset på palmolja i Indonesien.
Även Ukraina och Ryssland är stora exportörer av ätliga växtoljor, där man tillsammans står för 80 procent av exporten av solrosolja till världsmarknaden. Länderna står dessutom tillsammans för omkring 30 procent av världens veteproduktion.
På onsdagen meddelade Ukraina att landet stoppar export av en rad spannmålsprodukter, som korn, kött och socker. Även Serbien och Ungern har infört exportförbud, och Bulgarien ökar sina lager av spannmål och kan komma att stoppa export.
Samtidigt har veteskörden i Kina blivit ”historiens sämsta” enligt landets jordbruksminister. I delar av USA är förutsättningarna för årets skördar dåliga på grund av torka, och priset på vete-terminer har ökat med 60 procent.
Läs även: Bensin- och dieselpriserna stiger – drygt hälften utgörs av skatt
LRF:s förbundsordförande Palle Borgström säger till SvD att de svenska matpriserna kommer att behöva öka kraftigt på grund av livsmedelskrisen.
– Vi ser ganska rejäla prishöjningar som måste tas ut på marknaden. Det är svårt att sätta en siffra, men det är klart att med de dramatiska kostnadsökningar vi kommer att se så handlar sannolikt om tvåsiffriga procentbelopp, säger han.
Enligt Borgström har det krisstöd som tidigare utlovats av regeringen redan ätits upp av de ökade kostnaderna, samtidigt som ”det finns inget som tyder på att det kommer att bli bättre, utan snarare har vi en väldigt stark känsla av att vi inte har upplevt det värsta än”.
LRF vill bland annat att regeringen slopar skatten på diesel och att reduktionsplikten – som gör dieseln dyrare – halveras. Annars riskerar många svenska lantbruk att slås ut inom kort.
– Då kommer bönder och lantbruksföretag att slås ut i en omfattning som vi inte har sett maken till tidigare. Och det kommer att gå väldigt fort, säger Palle Borgström till Svenska Dagbladet.