Varningen: Kriget kommer leda till global matkris

Bild: Bluemoose/CC BY-SA 3.0,
  • Måndag 7 mar 2022 2022-03-07
E-post 479

Kriget i Ukraina riskerar att leda till en allvarlig, global livsmedelskris, säger Svein Tore Holsether, chef för Yara International som är en av världens största producenter av konstgödsel, till BBC.

– Vi var redan i en svår situation före kriget, och nu är det ytterligare störningar av försörjningskedjan när vi närmar oss den viktigaste delen av säsongen på det norra halvklotet, när mycket gödningsmedel måste ut och det kommer sannolikt påverkas, säger han.

Ryssland och Ukraina hör till världens största matproducenter, och Ryssland producerar stora mängder av flera viktiga ingredienser för konstgödsel.

– Halva världens befolkning får mat tack vare konstgödsel, och om det försvinner för vissa grödor kommer skörden minska med 50 procent, säger Holsether.

– För mig handlar det inte om vi är på väg in i en global matkris – utan om hur stor den krisen kommer bli, fortsätter han.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag